От 1 октомври: Хартиената извинителна бележка става електронна

Автор: Алена Соколчева
Коментари (0)
13:11 / 12.09.2023
1140
Хартиената извинителна бележка се заменя с електронен документ, който влиза в сила от първи октомври тази година, засяга учениците от 1 до 12 клас и ще бъде безплатна. По този начин ще постигнем много икономии в повечето стъпки и процеси. Това заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски, предаде репортер на "Фокус".

"Няма да заменим една бележка с друга, говорим за много по-сериозна трансформация. България е изключително важно да представи такива резултати. Това не е краят на пътя, а началото. Ще продължаваме да представяме и други решения, които да свързват министерствата и да показваме нашето истинско лице, че това е министерство на гражданите и бизнесите", допълни той.

По време на брифинга стана ясно, че в електронния вариант към училището ще постъпва тази информация, в която не се посочва заболяването, поради което ученикът отсъства. При загуба на бележка няма да е нужно да се ходи повторно при личния лекар.

Министърът на здравеопазването Христо Хинков посочи, че освен намаляването на хартиеното натоварване и проблемите на родителите, ще се допринесе и до по-добра статистика, а именно колко често боледуват децата.

"Бележка няма да бъде издавана без жив преглед", бе категоричен проф. Хинков.

Относно връщането на детето в училището не е нужно да се реди отново на опашка с болни деца, за да се докаже, че вече е здрав. Ще търсим облекчаване за родителите и децата.

Министърът на образованието Галин Цоков посочи, че средно се отчитат 270 000 отсъствия на ученици годишно. "На 50 отсъствия на един ученик не е малко на годишна база. С новите промени ще се проследи именно тази статистика", уточни той.

Друга важен проблем е механизмът за обхват на учениците. Точно извинените отсъствия са проблем за отпадането на учениците.

По думите на министъра на образованието основен плюс в образователната система чрез въвеждането на тази електронна бележка е отпадане на административната тежест. "С нововъведенията ще бъдат освободени учителите между 2 и 3 часа на месец - три работни дни на година, за да обработват тази информация, както досега", допълни той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1533):
23.07.2024 Денков: Не съм предлагал Николай Ненчев за посланик на България в Украйна
23.07.2024 ПП: Кабинетът "Денков" е оставил България с най-нисък дълг в ЕС
29.04.2024 НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отнемана, имал осигурен транспорт
09.04.2024 Делян Добрев направи тежка равносметка на кабинета "Денков": Искат още. Не просто искат - тръшкат се за още!
08.04.2024 Мария Габриел на прощална среща с посланиците: Благодаря за подкрепата
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
Още новини от Национални новини:
Вижте кои са лицата, които имат право да получават персонална пен...
Съветникът на вътрешния министър: 98% от хората получиха съобщени...
Експерт за киселото мляко: Ако на опаковката пише това, значи е ф...
БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу разпространението на шаркат...
"Такса водомер": Ще имаме ли по-високи сметки за вода?
ДПС-Ново начало представи пред ректори приоритетите си в сферата ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).