От 3 до 8 пъти по-висока такса смет предстои да плащаме от следващата година

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:27 / 04.09.2024
1212
От 3 до 8 пъти по-висока такса смет предстои да плащаме от следващата година. Тази прогноза направиха през последните дни от Сдружението на общините. Причината е нова методика, по която ще се изчислява колко боклук генерираме.

Според вече приетата наредба вариантите за изчисление са няколко и всяка община ще избира кой да приложи. В София, например, се обмисля да се плаща според броя на живеещите в даден имот, а не според данъчната му оценка. Знаем ли обаче колко боклук правим и къде сме ние спрямо останалите европейци?

 

Изхвърляме все повече боклук. Това показват последно обработените годишни данни на Националната статистика, които се отнасят за 2022 г. Увеличението е с 3% за година. А ако има добра новина, то тя би била, че се увеличава и рециклирането на битови отпадъци. За последната отчетена година сме рециклирали със 73 хиляди тона боклук повече.

Много или малко обаче е това? За да отговорим на този въпрос, ще погледнем колко битов отпадък генерираме годишно на глава от населението и ще се сравним с останалите европейци. Най-много боклук правят австрийците. За една година всеки жител успява да натрупа средно над 800 килограма. Следват ги хората в Люксембург и Дания. Средната стойност, според европейската статистика, е 532 килограма на човек на година. В България се оказва, че генерираме доста по-малко боклук, отколкото повечето жители на Европейския съюз. 22-рата ни позиция този път е позитивна новина. Последни са румънците, които според Евростат замърсяват най-малко. Изчисляват, че един румънец прави 302 килограма боклук на година, пише NOVA.

Освен домакинствата и обществените места обаче, отпадъци генерират и различните икономически дейности. Количества там са много по-внушителни. Този вид отпадъци делим на неопасни – по-голямата част са такива, и опасни – такива, които създават риск за човешкото здраве и околната среда. През последните години неопасните са все по-малко. За 2022 г. са регистрирани 72 милиона тона, което е с близо една трета по-малко, отколкото година по-рано. Увеличават се отпадъците от хартия, картон и стъкло, които в много ситуации се ползват като заместител на пластмасата, която пък намалява. За същия период от време двойно се е увеличило и количеството на изхвърлено излязло от употреба оборудване. Основен източник на неопасни отпадъци е добивната промишленост. Следват производството на енергия и горива и преработващата промишленост, макар и с далеч по-малки части. 1% увеличение бележат опасните отпадъци, като почти всички тях генерира отново добивната промишленост.

С 2% за година се увеличават и пуснатите на пазара опаковки. След дългогодишните ни опити, успяваме ли обаче да повлияем на вида им? Царицата на опаковките за съжаление остава пластмасата – с 28%, макар и да бележи спад. Намаляват и опаковките от хартия и картон, но все още една четвърт от опаковките на пазара са такива. Значително обаче, е увеличението на стъклото като предпочитан материал. Така, този вид опаковки представлява вече една пета.

За последната отчетена година внесените отпадъци от Европейския съюз и от трети страни в България са се увеличили с 31%. Увеличението на отпадъците, които идват у нас от трети страни, е дори по-голямо. Износът на боклук пък е намалял с 9 на сто. 80% от изнесените български отпадъци са насочени към страни извън общността. Изнасяме повече, отколкото внасяме. Основната дестинация за износ на европейски отпадъци е Турция. Повече от половината от тях са желязо и стомана. Следват хартиените отпадъци, които пък отпътуват главно към Индия.

Виж коментарите (0)

Още по темата (673):
18.09.2024 Одобрени са близо 1,5 млн. лева за подкрепа на водещи научни проекти
18.09.2024 Много лоша новина за над милион пенсионери
13.09.2024 Искаш отпуск или почивка, но работодателят не дава, пускаш болничен – какво следва
13.09.2024 Българи дават милиони левове, за да се пенсионират
11.09.2024 Обявиха средния осигурителен доход за страната, който ще е основа за новоотпуснатите пенсии
10.09.2024 Много добра новина за икономиката на България и парите ни!
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия", в посока Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Министър Карадимов: За да се справим с "мъртвите души" на изборит...
Пожар! Подпали се влака София-Варна
Пеевски: РСМ да се извини на България и българите!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).