Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
От безпаричие поповете ни станаха адвокати, монтьори и таксиметрови шофьори
Автор: Екип Varna24.bg 09:38 / 30.01.2012Коментари (4)633
© Bulfoto
Снимка Архив
Българските свещеници избягаха в Гърция, за да берат маслини и да работят като строители. Близо 50 свещеници са заминали за южната ни съседка, търсейки препитание.

Там те работят каквото намерят, за да могат да издържат семействата си, разказаха свещенослужители. Малка част от заминалите служат в български храмове в Гърция, но и на тях им се налага да доработват през свободните часове, за да не гладуват. По-голямата част от отчетата ни обаче бачкат на полето наравно с всички останали емигранти или работят по строежите.

У нас свещениците с висше образование вземат 300 лева на месец за това, че служат в храм. За среднистите заплатата е 280 лева, а за отчетата с диплома само за основно - 270 лева. Единствените им доходи извън тези пари са от кръщенета, венчавки и опела. Те вземат процент от парите, но минимален, и не могат да издържат деца, обясниха свещеници. По думите им проблемът с малките възнаграждения се чувства основно в провинцията.

Единствено в София отчетата са сравнително добре, поясниха още свещенослужители.

Свещениците, предпочели да останат в България, също доработват през свободното си време, за да си докарат доходи за нормален живот, разясниха запознати. Така например едно от отчетата нощем излиза с такси, за да припечелва допълнително. Друг свещеник ходел от време на време да ремонтира автомобили в столичен автосервиз, разказаха още от църковните среди.

По-образованите пък се принуждавали да заработват в адвокатски кантори, отново защото църковните им заплати не стигат. Така например в Русе и във Видинско има двама свещеници, които от известно време дават адвокатски консултации. Междувременно в момента много български свещеници завършват второ висше, за да могат след това да съчетаят делата в църквата с тези в някоя светска професия.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.01.2012 г.
0
 
 
О завалиите господ защо не иска да им помогне сигурно имат много грехове!
-1
 
 
Всеки да се спасява както може,последния да не забрави да изгаси осветлението....!!!
Aнонимен
на 30.01.2012 г.
+2
 
 
Абсолютни лъжи. Всеки ,който е прибягнал до " отчетата " е получавал номера на мобилния телефон и сума ,която е достатъчна за изхранване на човек за седмица само за едно опело или панахида. На Централни гробища в църквата може да се получат визитни картички на обслужващите попове.Освен това върху тези произволно избрани суми НЕ СЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ.
+1
 
 
Сега разбирам, че свещениците получават почти минимални заплати, но дали това е всичко. Един случай с мен: Преди 2 месеца платих на ръка на свещеник /20лв./ на Централните гробища в Пловдив, за да отслужи панахида на моя близка. Първо отидох в църквата на гробищата, с идеята да платя и да взема документ, който да представя на свещеника, като дойде на место и останах изненадана, че от там ми казаха: "А, не при мен! Дайте ги на свещеника на ръка!". Не знам дали това е прецедент или практика, но аз лично се почувствах ужасно неловко, когато трябваше да "бутна" парите в ръката на "Божия човек", но той определено не се смути, което ми показа, че май не му е за първи път!! Споделих с колеги и близки и се оказва, че и на тях, по други поводи им се е случило същото-освещаване, помени и т.н. Не разбирам и още нещо-къде отиват парите от свещи и друга църковна утвар, която, особено по празниците се продава в големи количества!!! Пък и има милиони българи, които получават такива заплати и работят на още 2-3 места!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: