За да имат право стопаните да продават продукцията си, трябва да са регистрирани като земеделски производители и да подадат заявление в Агенцията по безопасност на храните. След това те ще бъдат регистрирани и проверени от служители на агенцията.
И в настоящата Наредба съществува ограничение за количеството, което може да се продава от стопаните. До 20% от продукцията може да се търгува.
А промените се извършват заради потребителите.
Това е изключително важно, тъй като искаме директно производителите да има пряк контакт с потребителя. По този начин ще се заобиколи търговската верига.
В Европа тази схема за директни продажби отдавна действа.
Най-добре развита е в Швейцария. Затова се предвижда български експерти да се запознаят и с техния опит.
Качеството на продукцията, която ще се продава по места пък ще се контролира строго от служителите на БАБХ.