Отговориха защо цените на лекарствата са били завишени

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:52 / 12.10.2012
736
Временната комисия за проучване на високите цени на лекарствата, чийто председател е депутатът д-р Галина Милева, прие доклада от проучването на причините, довели до повишаването.

Според депутатите законодателството в областта на ценообразуването и реинбурсирането е обект на чести промени и последвалите несъответствия в нормативната уредба за финансирането на лекарствените продукти са довели до дестабилизиране на фармацевтичния пазар.

"В резултат на това има увеличение на цените особено в онкологията и същевременно е налице липса на животоспасяващи лекарства, влизащи в терапевтичните схеми за злокачествени заболявания", коментира д-р Милева.

Нестабилността на законодателството, включително несъвършенствата на нормативната регулация, създават непредсказуема бизнес среда и дори набиране на скорост на сивите икономически практики, се посочва в доклада.

Промяната в системата на финансиране на лекарствените продукти се отчита като положителна, независимо от неадекватния процес на осъществяването й.

"Докладът вече е входиран в Народното събрание и през следващите дни ще бъде гласуван", съобщи д-р Милева.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предлагат се сериозни промени в ползването на данъчни облекчения ...
10% от най-богатите консумират толкова енергия, колкото 80% от ос...
Елена Йончева стигна до Йемен – помоли българските моряци от кора...
Ще бъде ли освободен шефът на КПКОНПИ?
ВСС заседава: Приема първите кандидатури за нов главен прокурор
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).