Отиде си голям български художник

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:17
233
На 92-годишна възраст ни напусна великият български художник Иван Вукадинов. Емблематична фигура в изкуството, Вукадинов бе не просто творец, а мислител и ерудит, който остави неизбледняваща следа в българската култура.

Публикуваме думите на жирналиста Иво Димитров, който написа емоционална публикация в социалните мрежи:

Звездите си взеха Иван Вукадинов. Бяха ни го изпратили за точно 92 години, 6 месеца и 3 дена на Земята, за да ни срещне с мъдростта и красотата на Вселената. И сега решиха просто да си го вземат да свети с тях на небето. Този художник, математик, мислител и ерудит живееше в самоизолация и ми казваше, че клетката, в която сам е решил да пребивава с десетилетия, всъщност е еманация на висшата свобода.

Трудно ще ми е да обясня на по-младите си приятели, че самоизолацията е необикновена форма на протест в едни години, когато схемите са особено жестоки, а различното мнение - дефицитно. От една страна Иван се беше обрекъл на отшелничество, за да се спаси духом от посредствеността и суетата на войнстващата некадърност, но от друга страна по този начин имаше време така да работи, че да вкара в живописните си шедьоври времето – от праисторията, през Древен Египет, Древна Гърция, до мотивите от етруското, римското и византийското изкуство.

По този начин на практика ни остави цялата цивилизация в живописните си творби. Италиански изкуствоведи определят живописта му като клетъчна, и гледат на картините му като на жив организъм. Влизайки в ателието му един от водещите специалисти на Метрополитен музеум възкликва: "Айнщайн на живопистта!“, а неговият колега Тома Трифоновски просто го наричаше Господ на българската живопис.



Сбогом, Маестро! Сбогом, Приятелю! Сбогом, Учителю!

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...
Корабите от Противоминната военноморска група ще пазят Черно море...
Бивш образователен министър каза какви според него са основните и...
Главчев от Ню Йорк: Мирът и сигурността са сериозно застрашени
Борислав Гуцанов: 116 години независима българска държава! Честит...
Настъпи астрономическата есен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).