Отпускат първоначално 100 млн. лева за изграждането на Националната детска болница

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
13:37 / 05.06.2024
1290
Отпускат първоначално 100 млн. лева за изграждането на Националната детска болница. Това заявиха служебните министри на финансите и здравеопазването Людмила Петкова и  Галя Кондева по време на брифинг в Министерския съвет във връзка с проекта за изграждане на Националната детска болница, предаде репортер на "Фокус"

"Осигурени са 100 млн. лева от държавния бюджет, които са първо финансиране по разчистване на терена, за проектиране и други дейности. С Европейската инвестиционна парка е сключено споразумение за осъществяване на консултантски услуги. Услугите ще бъдат предоставени от избран от Европейската инвестиционна банка белгийски консорциум, който ще изготви три стратегически документа по отношение структурата, функциите и необходимото оборудване и обзавеждане на болницата", заяви Петкова. 

Септември месец се предвижда да стартира процеса по проектиране, като се избере изпълнител на обществената поръчка за изготвянето на проекта. От следващата година трябва да започне строителството на болницата. 

"Необходимите средства за изграждането на Националната детска болница ще бъдат предвидени в бюджета за 2025 година, както и в средносрочната бюджетна прогноза. Те ще включват средствата, които са необходими за изграждането на болницата, както и за обзавеждането и оборудването", обясни финансовият министър.

Служебният здравен министър заяви, че правителството ще работи за ускоряването на процеса по изграждането на болницата. По думите ѝ тя трябва да бъде готова до май 2028 година, като срокът се съкращава с 9 месеца спрямо първоначално заложеният. 

По отношение на изявлението на служенния премиер Главчев по-рано днес, че изпълнителят на разчистването на терена се е забавил с дейностите, Кондева каза, че е имало технически проблеми, които обаче вече са били преодолени. Тепърва обаче ще се определя структурата на болницата.

Виж коментарите (0)

Още по темата (64):
26.06.2024 ДАНС работи по няколко сигнала за Националната детска болница: Не пречим на изграждането й
13.06.2024 Общественият съвет за изграждане на НДБ с остра позиция срещу черния пиар
11.06.2024 ДАНС проверява членовете на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница
05.06.2024 Главчев за разчистването на терена за детската болница: Изпълнителят два дни не извършваше дейности
03.06.2024 Започна свалянето на опасни елементи от изоставените строежи на територията на бъдещата Национална детска болница в София
02.06.2024 Главчев разпореди да се ускори изграждането на Националната детска болница
Още новини от Национални новини:
Запрянов: Очакваме 57 млн. евро в замяна на помощта за Украйна
"Да, България!" прие мандат за предоговаряне на коалиционното спо...
Голям пожар в Старозагорско, опасно близо до борова гора
Брендо през 2008 г.: Никога няма да излезе тази истина
Президентът и патриарх Даниил положиха венци пред Паметника на Не...
Президентът Радев: Изборът на патриарх идва в момент на изпитания...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).