ПП-ДБ с упрек към служебната власт: Можем да загубим над 60 млн.евро за купуване на рентгени и скенери за границите ни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:10 / 20.09.2024
300
Има риск България да загуби над 60 милиона евро, отпуснати безвъзмездно от Брюксел за купуване на рентгени и скенери за границите ни. За това предупредиха Мартин Димитров от ПП-ДБ и евродепутатът Радан Кънев. Според тях служебното правителство е нарушило изискванията на Еврокомисията и вместо чрез обществена поръчка, е минало на пряко договаряне с конкретна фирма, без да посочва точно коя.

"Защо, когато трябваше да бъдем отличници, когато трябваше да сме спазили всички процедури и просто да протегнем ръка към сухопътния Шенген, се допуска такъв нелеп автогол", попита Димитров.

"Този скандал, че България отмени публична обществена поръчка и мина към пряко и тайно договаряне с неизвестна към момента фирма вече се чува в Брюксел - поражда сериозно напрежение", предупреди Кънев.

Непрозрачният избор на доставчик води до въпроса може ли да се стигне до изтичане на чувствителна информация към чужда държава. Това би могло да се използва и като коз от онези, които не искат България да бъде приета в сухопътния Шенген. От Агенция "Митници" бяха категорични, че процедурата е съобразена изцяло с българското и европейското законодателство

"Във всеки един етап от реализацията на тази процедура ЕК е запозната. Не, категорично не може да ни спъне за Шенген. Категорично - парите няма да бъдат загубени. Категорично заявявам, че проектът ще бъде завършен във вида, в който ЕК и Агенция "Митници" си представят, че трябва да бъде реализиран", обясни директорът на Агенция "Митници" Георги Димов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (541):
06.09.2024 Експерт: Неприемането ни в Шенген доведе до километрични опашки по
границите
31.08.2024 Унгария подкрепя пълноправното приемане на България и Румъния в Шенген
22.07.2024 Заместник-министър Темелакиев: България ще продължи да допринася за укрепване на взаимното доверие и доброто функциониране на Шенген
11.07.2024 В МВнР обсъждаха членството ни в Шенген заедно с представител от ЕК
08.07.2024 Министър Петко Николов каза колко точно милиона загуби има България заради забавянето на пълното й присъединяване към Шенген  
27.06.2024 Калин Стоянов: Оптимист съм, че до края на годината България ще бъде приета в Шенген и по сухопътна граница
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).