ПП: До края на годината ще имаме електронно здравеопазване

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:54 / 08.02.2022
930
"Към края на годината България да разполага с приет и работещ модел на електронно здравеопазване". Такава цел са си поставили управляващите, заяви в "Деня започва" председателят на здравната комисия в парламента Антон Тонев от ПГ на "Продължаваме промяната".

Системата в момента се доизгражда като тя ще обедини и вече работещите елементи като електронното досие и електронните рецепти. Идеята е е-здравеопазването у нас да бъде въведено стъпаловидно и към есента да бъде представен цялостният модел.

Доц. д-р Тонев заяви, че отпадането на зеления сертификат е на дневен ред за управляващите, но това няма да стане на базата на политическо решение, а когато цифрите го позволят. В този смисъл той подкрепя критериите за отпадане на зеления сертификат, посочени от премиера Кирил Петков - над 60% ваксинирани или под 5% заетост на интензивните легла.

Предвижда се закупуването на хеликоптери за спешна медицинска помощ и обучение на екипи за работа с тях. Целта е пациентите в нужда да бъдат транспортирани максимално бързо до големите болници.

Първоначално хеликоптерите ще работят с екипи от чужбина до обучаването на хора у нас, поясни Тонев.

Предвижда се обучението на парамедиците да бъде изместено към университетите, за да могат те да заместват адекватно липсващите кадри в системата на спешната помощ.

В момента те се обучават с ранг "специално образование" на различни места и по различни методики. Така парамедиците придобиват различно ниво на компетенции, коментира Антон Тонев.

С промените обучението им ще се уеднакви и ще се раздели на три степени на умения и отговорност, за които ще се учи съответно една, две или три години.

Първите обучени кадри ще заработят в линейките заедно с наблюдаващ ги лекар. Крайната цел е центровете за спешна помощ у нас да разполагат с комбинирани екипи от лекари и парамедици. Парамедиците да поемат по-леките случаи, за да може да има достатъчно лекари за по-тежките.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Социологът Юрий Асланов: Ваня Григорова няма да бъде единствената...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
Тошко Йорданов повежда листите на "Има такъв народ" във Варна
Европейката комисия отпуска спешно близо 11 млн. евро за българск...
Изследване на " Галъп": Говори се, че българинът е русофил на фон...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).