Парична гаранция от 25 000 лв. за Бисеров, забраниха му да напуска страната

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
15:14 / 15.11.2013
717
Повече от три часа продължи разпита на бившия заместник-председател на Народното събрание и на ДПС Христо Бисеров в прокуратурата. След разпита стана ясно, че Бисеров и доведеният му син Ивайло Главиников са привлечени като обвиняеми - Бисеров за подаване на невярна декларация пред Сметната палата и за пране на пари, а Главинков - за пране на пари. Двамата са освободени и им е наложена мярка за неотклонение парична гаранция от 25 000 лева на всеки. Наложена им е и забрана да напускат страната.

В официалното съобщение на прокуратурата се казва:

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече в качеството на обвиняеми Христо Бисеров и Ивайло Главинков.

Бисеров е обвинен за това, че през 2012 г. в писмена декларация, подадена пред Сметната палата, е затаил истина относно наличието на сметки в банка в Швейцария - престъпление по чл. 313, ал. 1 НК.

Той е обвинен и за това, че в периода 13. 12. 2012 г. - 21. 02. 2013 г., в условията на продължавано престъпление, е извършил финансови операции с имущество (314 529 щатски долара и 117 192 евро), за което е знаел или предполагал, че е придобито чрез престъпление - престъпление по чл. 253, ал. 1, вр. чл. 26 ал. 1 НК.

Главинков е обвинен за това, че в периода 13. 12. 2013 г. - 21. 02. 2013 г., в условията на продължавано престъпление, е придобил по банкова сметка парични средства (314 529 щатски долара и 117 192 евро), за които е знаел или е предполагал, че са придобити от престъпление - престъпление по чл.
253, ал. 2 вр. ал. 1, вр. чл. 26 ал. 1 НК.

Спрямо двамата обвиняеми е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" - в размер на по 25 000 лв. Наложена им е и забрана да напускат пределите на страната.

Съобразно закона, с оглед така повдигнатите обвинения е уведомена Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. В изпълнение на споразумение между главния прокурор на РБългария г-н Сотир Цацаров и председателя на Комисията от 03. 09. 2013 г., за първи път по дело се сключва споразумение за създаване на съвместен екип между прокуратурата и представители на Комисията.

Софийската градска прокуратура образува в четвъртък, 7 ноември, досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков. Бисеров отделно се разследва и за документно престъпление чрез подаване на невярна декларация пред Сметната палата.

Бисеров и Главинков са прехвърляли пари в долари и евро от една сметка в банка в европейска държава към сметка в банка в друга европейска държава. И двете с титуляри Бисеров и Главинков. След това е последвало откриване на влогове, теглене на суми в брой и преводи към свързани дружества, регистрирани на Сейшелските острови.

Ивайло Иванов Главинков е доведен син на Бисеров. Главинков е дете на съпругата на Бисеров - Мария Иванова Добрева-Бисерова.

Бисеров обяви, че напуска парламента и ДПС в неделя, 3 ноември, като изтъкна лични мотиви за това. Той беше два мандата депутат от ДПС, а преди това има стаж и като народен представител от СДС. През 2001 година двамата с Йордан Цонев бяха изключени от СДС, а по-късно се присъединиха към ДПС.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).