Пилот, летял със L-39 Албатрос: И най-опитните понякога грешат

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:57
255
Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда са трите версии, по които работят разследващите за причините, довели до разбиването на учебно-боен самолет L-39 Албатрос. Темата коментира генерал Спас Спасов - пилот, който е летял на този вид самолети и е с 33-годишен стаж във военновъздушните ни сили.

Сега е много по-аварийна обстановката – с много по-малко полети имаме повече инциденти. За успешния полет на един летец са му нужни 20-25 души технически персонал, каза той. "Двамата загинали са много опитни пилоти. Това е може би съдбата в авиацията – и най-опитните понякога грешат", каза ген. Спасов. Той разказа, че са му са се обадили за инцидента, при който загинаха подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин. До него е била съпругата му, която също се е разтревожила. "Нейният баща е бивш военен, загина в катастрофа с хеликоптер на селскостопанската авиация", поясни той.

Според ген. Спасов сега е нужно ритмично летене за всички и да не забравяме своите традиции в бойната авиация. По думите му двамата пилоти може би не са катапултирали, защото са вярвали, че ще се спасят.     

"По-голямата част от летците в България летят малко. Нормативите за НАТО са 180 часа годишно във въздуха. Служебна информация е колко летят нашите пилоти, но е по-малко. Общата подготовка на летците е слаба", каза ген. Спасов.

"Най-страшното нещо на едно летище това е внезапната тишина. Звукът, който издават самолетите, дава спокойствие, че всичко върви нормално", разказа ген. Спас Спасов пред NOVA.

Припомняме, при катастрофата на 13 септември с учебно-бойния самолет L-39 Албатрос загинаха подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин.

Виж коментарите (0)

Още по темата (63):
22.09.2024 Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
21.09.2024 Президентът: Днес се разделяме с двама достойни летци
21.09.2024 Министърът на отбраната за загиналите пилоти: Тяхната загуба тежи на всички ни, днес сме тук, за да скърбим, за да си спомним за приноса им, за живота им
21.09.2024 Отдаваме последна почит пред паметта на загиналите пилоти край Граф
Игнатиево
20.09.2024 Запрянов за авиокатастрофата: Упражнението, което се изпълнява, е част от бойната подготовка и тренинга на пилотите
19.09.2024 Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експертиза за авиокатастрофата
Още новини от Национални новини:
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...
Корабите от Противоминната военноморска група ще пазят Черно море...
Бивш образователен министър каза какви според него са основните и...
Главчев от Ню Йорк: Мирът и сигурността са сериозно застрашени
Борислав Гуцанов: 116 години независима българска държава! Честит...
Настъпи астрономическата есен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).