Плащаме за маслото и кашкавала двойно повече от европейците, въпреки това производителите са пред фалит
Средно с 10-15 на сто са се увеличили цените на млякото и млечните продукти като сирене, масло и кашкавал през последната година, обясни Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите пред БНР. Без помощ от държавата производителите са изправени пред сигурен фалит
Според данни за октомври на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство цените на кашкавала и маслото у нас са почти двойно по-високи от средното ниво в ЕС.
Цените на крайните продукти се вдигат заради нарасналите разходи на производителите.
"Нещата в последните 4-5 месеца рязко ескалираха след скока на енергийните носители", обясни Михайлов. Като в същото време се е повишила цената и на всички материали, свързани с производството - опаковки, суровини, сурово мляко.Той посочи, че производителите са притиснати от големите търговски вериги.
“Ако някое средно или голямо предприятие не работи с поне една от търговските вериги, то не може да се развива, то угасва.Те са окупирали пазара, не можеш да стигнеш до пазара, ако не работиш с тях", обяснява Михайлов. Той е категоричен, че без помощ от държавата производителите са изправени пред сигурен фалит.