По-евтина ли ще излезе зимнината тази година?
В разгара на лятото се налага да помислим и за зимата. Ще си струва ли да правим зимнина тази година или домашното вече догони цената на купешкото. През последната седмица цените на някой хранителни продукти тръгнаха нагоре, а при други се наблюдава лек спад.
Август. Месецът през който ще трябва да напълним бурканите за зимата. Пенка Крумова, заедно с нейните приятелки от монтанското село Каменна Рикса, започват с краставиците.
"Сушата се отрази доста зле на продукцията ми и на всички растения, на зеленчуците и на плодовете", обясни тя.
Затова използва малко от градината и малко от пазара. Платила 10 лева за близо 3 килограма краставички.
Така ще приготви любимите за семейството й кисели краставички. Добавя лук, малко подправки, сол, захар и оцет. Всяка година консервира около 30 буркана. С приятелките си прави и сметката, колко ще им излезе ако си ги купят от пазара.
"Скъпо е, но при тази висока цена на водата, може би си заслужава 3,50,лв., нищо, че на село трудът не го обръщаме в пари, а в труд", допълва Пенка.
Според нея обаче от домашно приготвеното по-вкусно няма. Затова се заема и с лютеницата. Чушките бере от градината.
"За лютеницата, трябва да са месести чушките. Може и от тези за сушене, но по-хубаво е с месеста чушка и задължително да е червена", посъветва тя в ефира на NOVA.
И прави сметка за тези, които ще си купят продуктите от пазара. За около 13 бурканчета лютеница са необходими няколко килограма червени чушки, домати, моркови, лук и подправки.
"По вкусна лютеница от селската няма. Тя е най-истинска и най-вкусна. Трудно е, но има ли желание човек и продукти това се забравя, че е трудно", смята Габриела Цанова.
За лютеницата Пенка си отделя цял ден. А за да е перфектна разчита и на много стара ръчна машинка, с която да смеля всички продукти.
"Машинката е може би на 70 години, ако не и по стара и още работи с друга машинка не може да се смиля", сподели Пенка Крумова.