По какво може да се познае прясното агнешко месо: Разяснения от Агенцията по храните

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:46 / 07.04.2025
413
Във връзка с наближаващите празници Великден и Гергьовден, с цел осигуряване на сигурно и безпроблемно пазаруване, БАБХ връчва предписания на всички бизнес оператори, които добиват и предлагат агнешко месо.

Охладено месо ще се предлага неопаковано от хладилните витрини на търговците като цели трупчета, четвъртини и третини, които задължително ще носят здравна маркировка, поставена от производителя - със син цвят за месото с произход България и червен цвят – за произход, различен от българския. На мястото на предлагане трябва да е обявена страната на  произход.

Допустимо е и предлагане на  размразено месо. То може да се продава до краен потребител само предварително опаковано в потребителска опаковка и етикетирано. На етикета наименованието на храната се придружава от обозначението "РАЗМРАЗЕНО“. Задължително трябва да е посочена страната на произход и срок на годност, определен от оператора, извършил размразяването.

Всички усилия на БАБХ са насочени към повишаване информираността на потребителите, за да могат да направят своя избор. Апелираме потребителите да изискват от търговците необходимата им информация.

При съмнения за нередности всеки потребител може да подаде сигнал на горещата телефонна линия на БАБХ 0700 12 299 или през контактната форма на официалния сайт на Агенцията.

Виж коментарите (0)

Още по темата (28):
07.04.2025 В България са внесени около 350 тона замразено месо от Нова Зеландия, ще ни го предлагат като току-що заклано по Великден?
07.04.2025 "Великденска кошница": В Гърция намаляват цените на някои продукти
06.04.2025 Габриела Руменова: Колкото по-дълъг е срокът на годност при козунаците, толкова повече стабилизатори и консерванти съдържат те
06.04.2025 Експерт: Вече не се сещаме за времената от 2000 година, когато можеше с един камион стока да обърнеш целия пазар
05.04.2025 Експерт: За дните около Великден могат да се намерят пакети за почивки от 300 до 500 лв., а за луксозни 5-звездни хотели - цената на човек може да бъде над 700 лв.
04.04.2025 Кой твърди, че пералнята е само за пране? Чудесен уред е и за готвене
Още новини от Национални новини:
Цветан Цветанов: Политическата нестабилност и честата смяна на ми...
Трагедия в Кризисен център в Димитровград: 6-годишно дете издъхна...
Чести катастрофи, задръствания и свлачища - това ли е най-опасния...
Цените на българските плодове скачат драстично! Овощар: Дръвчетат...
Основната причина за забавянето на ТЕЛК решения
Проф. Йоаким Каламарис: България и Гърция трябва да възприемат ам...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).