162 проверки за седмица или по три проверки на всеки час за качеството на храните по Черноморието правят от Българската агенция за безопасност. Проверките обхващат хранителни магазини, кръчми и ресторанти, хотелски комплекси, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, както и предлагащи услугата "all inclusive", намиращи се на територията на морските ни курорти, съобщиха агенцията. Инспектирани са 88 заведения за обществено хранене, 29 обекта за търговия с храни, 29 временни и сезонни обекта и 16 предлагащи услугата "all inclusive".
Най-честите нарушения, които инспекторите на БАБХ са констатирали, са некоректно етикетирани храни, смесено и неправилно съхранение на различни групи храни и несъответствия по сграден фонд и оборудвания. В резултат на констатациите проверяващите са издали 15 предписания. До този момент няма затворени търговски обекти, или такива с временно преустановена дейност, бракуваните храни са малко над 19 килограма.
Източник: в. "Монитор"