Почина голям български историк

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:23 / 15.08.2023
720
След тежко боледуване на 14 август си отиде д-р Емилия Митрофанова Ценова, член на научната група на Националния исторически музей в София, съобщават от институцията.

"Емилия бе човек с разностранни интереси – тя се интересуваше от култура, гореше в политиката, любопитството й в областта на историята бе безгранично. Диапазонът на нейните научни търсения се простираше от древността до ХХ век“, казват нейните колеги историци.

Емилия Ценова е родена на 13.09.1961 г. в Ботевград. Завършва "История и археология“ във ВТУ и магистратура "Археология“ в НБУ. През 2014 г. защитава докторска спепен на тема: "Пространство и функционални аспекти на централния градски площад в Долна Мизия и Тракия в границите на съвременна България (I – III ВЕК)" в НБУ. Била е директор на Историческия музей – Ботевград, участва в редица археологически разкопки и експедиции. От 2016 г. е част от екипа на Националния исторически музей в София, член на неговата научна група.

Д-р Емилия Ценова е автор, съставител, редактор и издател на повече от 45 книги от различни жанрове и над 90 статии и научни публикации. Сценарист е на няколко документални филма, сред които "Червено море, свещените води на избраните", "Евксиноград, приказният морски замък", "Резиденция Бояна, завръщане от миналото", "Музеите на Варна" и др. Носител е на редица международни и национални награди.

Поклонението ще се извърши в Ботевград, в сряда, в църквата на ул. "Сан Стефано" 1.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Прощаваме се с Николай Волев на 22 октомври
Не се чувствате добре? Ударила ни е силна магнитна буря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).