Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Почитаме паметта на Свети Евтимий, патриарх Търновски
Автор: Екип Varna24.bg 09:16 / 20.01.2012Коментари (0)568
© Varna24.bg
На 20 януари Българската православна църква прославя паметта на Преподобни Евтимий Велики и чества паметта на последния патриарх на Втората българска държава - Свети Евтимий, патриарх Търновски. 

Св. патриарх Евтимий Търновски е роден около 1327 г. в тогавашната столица Търново. Като дете той бил дълбоко религиозен. Около 1350 г. се присъединява към монашеското братство на преподобния Теодосий Търновски в Килифарския манастир. През 1371 г. Евтимий построява църквата "Св. Троица". Около него скоро се събират ученици и поставят началото на цял манастир. Избран е за Търновски патриарх през 1375 г., след смъртта на патриарх Йоаникий.

Патриарх Евтимий оглавява църквата ни през най-тежкото време за българския народ, когато турците превземат Балканския полуостров и земите на Българската държава. Евтимий помнел пророчеството на своя духовен старец, св.Теодосий Търновски, че по време на неговото патриаршество България ще попадне под агарянско иго, а самият той ще се сдобие с апостолски окови и гонение. Преди Търново да падне под напора на завоевателите и предателството на друговерец, царят напуснал столицата.

Патриарх Евтимий измолил пощада за мирното население, но обещанието, което му било дадено от турците, че паството му няма да бъде подложено на клане, скоро било забравено. Последвало избиването на 110 столични първенци, събрани с измама в една от градските църкви. Патриархът начаса публично изобличил лукавия управник, който не уважава своята собствена дума. Заради тази му смелост той бил осъден от турците на смърт чрез посичане при Лобната скала в Търново. Тогава станало чудо. 

В момента, в който палачът замахнал, за да отсече святата глава на патриарха, ръцете му се вцепенили, а мечът паднал на земята. Ужасени от станалото и от силата на християнския Бог, турците решили да не повтарят присъдата. Те изпратили Евтимий на заточение на юг, вероятно в Бачковския манастир. Предполага се, че е издъхнал през 1401 - 1402 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Кралица Елизабет II почина!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: