Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Почти невъзможно е да купите готово жилище с добро качество, насочете се към вторичния пазар
Автор: Екип Varna24.bg 09:38 / 12.08.2024Коментари (1)1413
©
Ръстът на цените на имотите за живеене и на продажбите им доста пропорционално вървят, съобщи в интервю за БТА Александър Бочев, председател на Управителния съвет на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ),

Той изтъкна, че общото нарастване на броя продажби за четирите големи града, където е най-развитият пазар на имоти, е около 10 процента на годишна база. Смятам, че нарастването на цените горе-долу кореспондира с този ръст и е около 10-12 процента на годишна база, което е съвсем нормално при това завишено търсене на имоти в големите градове, посочи председателят на НСНИ.

Бочев каза, че донякъде се запазва и тенденцията търсенето на жилищни имоти да превишава предлагането. Фактът, че ако искате да купите готово жилище, с разрешение за ползване, добро качество - като етаж, изложение и строителство, е почти невъзможно и трябва да се търси имот на вторичния пазар, коментира експертът.

По думите му строителите успяват да продадат жилищата още в етапа им на изграждане, а голяма част - още преди Акт 14 или преди удостоверението за завършен груб. Според Бочев, докато тази тенденция е налице, както и докато продължава политика на банките да поддържат доста нисък лихвен процент по ипотечните кредити, което също е предпоставка за завишеното търсене на имоти, цените на имотите и продажбите им ще растат.

Според експерта темповете на ръст на цените и на продажбите на имоти от около 10 на сто се очаква да се запазят до края на тази година. Като цяло Бочев очаква в България да има стабилен пазар на недвижими имоти както тази, така и следващата година, но в контекста на неизвестността от това дали ще бъдем приети, или не в еврозоната и как това ще се отрази върху пазара. Ако бъдем приети, дали да очакваме, както в повечето страни членове на еврозоната, не много високо, но все пак нарастване на цените на имотите, може би пак в рамките на десетина процента, и какви ще бъдат нагласите на пазара, ако не бъдем приети в еврозоната, и дали това ще го охлади пазара, коментира председателят на НСНИ двете възможни тенденции.

Бочев обаче посочи, че и в двата случая няма да има драстичен скок или спад нито на цените на имотите, нито на броя на продажбите им.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 12.08.2024 г.
0
 
 
Това го знае всяко хлапе и без да си експерт в недвижимите имоти. Продължаваме да чакаме "спукването на балона". А новото строителство е атрактивно не заради качеството на изграждането, а заради обзавеждането. Кой иска да вземе старо и тепърва да кърти, извозва и прави наново? Парите, които ще даде са същите, само загуба на труд, време и нерви.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Бюджет 2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: