Когато рецептата стане факт, всички, които искат да произвеждат българско бяло саламурено сирене и кашкавал, ще трябва да се съобразяват с нея. Така страната ни няма да допусне грешката, която направихме с айряна, за който световният стандарт беше подготвен от Турция и Полша, без да се вземе предвид нашата рецепта, допълни Зографов.
Работата по световните стандарти за сирене и кашкавал още не е започнала, но се предполага, че те ще се ръководят от рецептата, записана в Българския държавен стандарт. Според него традиционните продукти се произвеждат от чисто краве, овче, козе или биволско мляко с традиционни закваски. Има изискване за максимално количество сол и определено количество лимонтузу.
Според рецептата сиренето трябва да зрее 45 дни, ако е от краве мляко, и два месеца, ако е от друга суровина. 45 дни трябва да зрее и кашкавалът по БДС. В него не се допускат изкуствени съставки. Продуктът трябва да е произведен само от мляко, закваски и сол. Успоредно със световния стандарт за българско саламурено сирене и кашкавал ще започне работа и за световна рецепта за киселото мляко с лактобацилус булгарикус.
Източник: в. Стандарт