Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Подозрения след пет месеца страдания: Висши протекции по случая "Ина“
Автор: Екип Varna24.bg 11:17 / 05.12.2011Коментари (0)844
© Народно дело
Георги Мишков, собственик на кораба "Ина", чийто екипаж беше обвинен в контрабанда на цигари от гръцките власти и беше задържан в южната ни съседка в продължение на пет месеца, има силни протекции сред българските власти. Това заявиха на пресконференция част от пострадалите моряци, които се върнаха в България, след като мерките за задържане бяха променени. Според тях само така може да се обясни, че държавните ни власти не са се намесили в случая и не са помогнали за бързото им освобождаване.

"Адвокатите ни казваха, че е необходимо само едно писмо от външното министерство и ще бъдем пуснати. Министърът обаче не го прати и коментира, че това е частен случай", разказа помощник-механикът Георги Велев. Той и колегите му и досега не могат да си отговорят защо никой не е предприел действия срещу корабособственика Мишков, който според тях е отговорен за арестуването им. Все още не е ясно кога точно ще бъде гледано делото в Гърция, в което те са привлечени като участници в престъпна група за контрабанда. Всъщност никой от тях нямал ни най-малка представа какви цигари превозва корабът. Членовете на злополучния екипаж започнали плаването си спокойни, защото именно Мишков им е заявил, че товарът е "държавна поръчка".

Какво точно означава това, никой от моряците, прекарали трудни месеци в Гърция далеч от близките си, не може да обясни. Мъжете обаче бяха категорични, че по принцип не е тяхна работа да знаят какво превозва плавателният съд. "Няма практика хората, отговарящи за машините на един плавателен съд, да търсят обяснение от капитана или корабособственика какво има в хамбарите", коментираха те.

Българска емигрантка се грижела за задържаните

В продължение на час главният механик на "Ина" Николай Туртов разказа пред медиите цялата тъжна одисея на екипажа около арестуването, пускането под гаранция и завръщането им в България след пет месеца. Той подчерта, че руските и украинските власти са действали далеч по-бързо и ефективно, за да защитят своите моряци. Нашите сънародници са оставени от корабособственика почти без пари, което на няколко пъти е можело да стане причина да бъдат върнати в ареста.

Туртов се просълзи, когато спомена името на Катя Вълева, която им помогнала в периода, в който те били освободени от ареста, но не можели да напуснат Гърция. "Срещнахме една голяма българка. Тя се грижеше за нас буквално всеки ден и всяка нощ и ни даваше пари за лекарства, тъй като някои от нас бяха в много тежко здравословно състояние", разказа главният механик на "Ина".

В същото време в България близките им се опитваха по всякакъв начин да провокират държавата и компетентните институции да се намесят и да помогнат на задържаните. Те отвориха пункт за събиране на подписи в подкрепа на моряците. Повече от 8000 души, не само от Варна и Бургас, положиха парафи под искането за тяхното освобождаване. Копия от подписката бяха разпратени до управляващите. Въпросът беше поставен на дневен ред и в Европарламента.

Екипажът ще съди корабособственика

Моряците бяха категорични, че ще съдят корабособственика Георги Мишков за морални, здравни, материални и финансови щети. Според главния механик на "Ина" след подвеждането им под отговорност за контрабанда най-лошото е лишаването им от право да упражняват професията си, което за всеки от тях е необходимост. Николай Туртов заяви също, че корабособственикът Георги Мишков им дължи крупни суми. По негови думи лично той има да взема 18 000 долара за петте месеца, в които е бил задържан в Гърция, както и 4500 долара от по-ранен период. Членовете на екипажа не са единодушни по въпроса дали ще предявят претенции и към българската и гръцката държава. "Аз няма да съдя България, не нашата държава трябва да съдим", заяви Туртов. Неговият колега Георги Велев обаче заяви, че всеки от тях има пълното право да съди и Гърция, и България за нарушаване на човешките права.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 18
14.11.2013 »
30.11.2012 »
25.11.2012 »
03.08.2012 »
22.07.2012 »
21.07.2012 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
Интегриран градски транспорт на Варна
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: