Подуправителят на БНБ обяви кога ще започнат да се появят цените в лева и евро

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:31 / 25.11.2023
1437
Конвергентия доклад, който очакваме от Европейската комисия и Европейската централна банка, трябва да излезе към средата на следващата година. През юни ние ще знаем дали изпълняваме критериите за присъединяване към еврозоната. Това заяви Андрей Гюров в първото си телевизионно интервю като подуправител на БНБ.

На критиките към централната банка, свързани с това, че не се старае да обясни защо еврото е важно, той отговори: "Ние се учим от практиката и от опита на страните, които вече са въвели еврото. В началото на 2023 г. имаше едно забавяне на процеса, защото нямаше редовно правителство", каза пред NOVA Гюров.

Подуправителят на БНБ подчерта, че сега е актуализиран Планът за въвеждане на еврото, като в него е заложена широкомащабна информационна кампания. "Цените в лева и евро трябва да започнат да се появяват един месец след получаването на становищата на ЕК – около юли следващата година", обяви той.

До края на 2025 година двете цени ще бъдат видими, допълни Гюров. "Така хората ще могат да сравняват и да взимат своите решения. По график, до един месец след въвеждането на еврото ще можем да плащаме в лева. След началото на февруари – само в евро", поясни още той.

БНБ, определени пощенски клонове и банките ще обменят българския лев без такси. "През търговска банка или пощенски клон – това ще е възможно до края на 2025 г. БНБ ще обменя българския лев неограничено", добави подуправителят на централната банка.

Гюров коментира и поисканата му от ИТН оставка с мотив, че дълго време е бил и член на Изпълнителния съвет на ПП, и подуправител на БНБ. "Това фактологически не е така. Подал съм оставка, която е приета. Политическа намеса към мен не е имало",  категоричен е той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (502):
10.10.2024 БНБ: България има реални шансове скоро да покрие нов критерий
09.10.2024 Николай Василев: Ако има реформаторско правителство, догодина България ще стане част от еврозоната
09.10.2024 Двойното обозначаване на стоките в магазина ще бъде задължително една година от приемането на еврото
08.10.2024 България въвежда етикети с две цени - в лева и в евро
07.10.2024 Икономистът Юлиан Войнов: Основният проблем в България е корупцията
07.10.2024 Търговците се подготвят за март
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Прощаваме се с Николай Волев на 22 октомври
Не се чувствате добре? Ударила ни е силна магнитна буря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).