Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Поискаха учителските заплати да станат със 150% над средните за страната
Автор: Екип Varna24.bg 14:22 / 10.09.2024Коментари (21)974
©
Да се въведе оценка за дисциплина и да се повишат заплатите на учителите, предлагат от Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа“. Те настояват учителската заплата да стане 150% над средната работна заплата със Закона за предучилищното образование и КТД за системата на "Средното образование“.

Учителската заплата сега е далеч от тези 125% от средната работна заплата за страната. Това е вече затворена врата към млади учители и мъже-учители. И двата индикатора гарантират нисък рейтинг. Минималната заплата през 2025 година ще се увеличи с над 10%.

Обемът учебно време не е и не може да бъде "панацея“ и колкото и да правим кампании за това, ще изискаме по-важното. Тази година също преминахме през "национален дебат“ как да добавим един ден към есенната ваканция или как да учим по време на НВО в 7-и клас. Дори и тук от добрата практика се създава проблем, защото изпитът след седми клас е с най-голям обществен интерес, а учители и директори ще създават организация в учебен ден. Това, дори и да се случи, ще бъде трудно, а някъде невъзможно. Осигуряването на квестори може да провали този изпит, посочват от синдиката.

Те напомнят, че не липсват и предложения за промяна на началото 15 септември, пише Pariteni.bg. СБУ към КНСБ предложи да започнем седмица по-рано, а Съюзът на ръководителите в системата на народната просвета в България анализираше хипотези с начало първи септември. Но нека припомним, че глобалното затопляне ни притиска в контраст с огромен брой класни стаи, които не са климатизирани и осъществяват учебен процес при нечовешки температури. Очевидно, с разместване на дни, без промяна на учебни програми, учебно съдържание и учебници, ще наливаме от пусто в празно. Трябва намалим обема и информацията от учебните програми.

Промяната на учебните програми следва да се направи експертно и ефективно. Трябва да се отхвърли голям обем информация в тях, която обременява ученика и пречи на мотивацията. Това ще се отрази на учебното съдържание и учебниците и ще освободи ресурс за упражнения, за градене на компетентности, а сега се акцентира за усвояване на информация.

Нека не забравяме, че скоро очакваме следващото оценяване на PISA. Това може да е добър повод за промени във философията на преподаване, упражняване и постигане на функционална грамотност. Много европейски образователни системи правят специална подготовка за PISA. В България такава няма.

Учителите в КТ "Подкрепа“ са убедени, че промените в учебни програми, съдържание и учебници, са едни от най-важните за образователната система.

Синдикат "Образование“ предлага, но законотворците не искат да въведат оценка за дисциплина. Ако училищният правилник се спазваше стриктно и без изключение от родители и ученици, то образователните институции щяха да бъдат европейски. Необходими са и инструменти за мотивация на непартниращи родители – както административни, така и финансови. Примерни "модели“ имаме много във Франция, Великобритания, Дания, Естония, Финландия и др.

Според синдиката приоритетното финансиране на образователните институции в България е едно о най-важните условия за едно ново образование у нас. Използването на термина "Финансов приоритет“ от партийните дейци е най-голямата зараза за родната просвета. Средствата за образование са важни за нашите деца, важно е да се стремим към 6% от БВП за следващите пет години. Това ще обезпечи важните политики, които българското общество очаква. Разходите за физическа среда са най-големи, но за съжаление винаги най-спорни.



Още по темата: общо новини по темата: 671
13.09.2024 »
13.09.2024 »
11.09.2024 »
10.09.2024 »
09.09.2024 »
09.09.2024 »
предишна страница [ 1/112 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.09.2024 г.
0
 
 
Професия учител е призвание не търговия на знания .Не заплатите ще накарат учителите да си вършат работата ,а отговорността към създаване на интелигентно младо поколение, което да изкара страната ни от икономически и политически кризи .До сега и с тези заплати никакви резултати .Децата си остават науки и неорентирани .
Aнонимен
на 12.09.2024 г.
-1
 
 
Трябва да има за какво да се дават тези заплати. Пълно е с некадърни учители които и за чистачки не стават да не говорим за педагози. Аз вече попаднах на такъв учител и щетите са хиляди лева от моя джоб за уроци и курсове. Децата ми са едва втори клас и не ми се мисли до 12ти какво ще преживея и още колко хиляди трябва да пръсна заради тези заплатаджии.
Aнонимен
на 11.09.2024 г.
+1
 
 
Заплатите на учителите, които толкова много ги обсъждаме, хич не са толкова високи колкото се парадира. Наравно са с тези на хигиенистка и продавачката в хипермаркетите.
Aнонимен
на 11.09.2024 г.
-1
 
 
Ученето,уважаеми, е волеви процес.Ако ученикът не иска, а на родителя не му пука, каузата е загубена. Няма как да го научиш насила. Като си спомняте учебния процес "от онова време и пияните учители", си спомнете, че ако поведението ти( дисциплината) не е примерно, не те вземат никъде да учиш.След време ще се усетите, че лошото образование ще застраши националната сигурност.Питайте работодателите!
Aнонимен
на 11.09.2024 г.
-1
 
 
Хубаво но да имат по 40 деца в клас ане сега 10 ученика и ревът.аз бях 43 номер в клас.а и учихме а не задължително частни уроци сега за да изкласи.
Aнонимен
на 11.09.2024 г.
-1
 
 
Ама на какво основание? Та те нищо не правят,Почивки бол,ама заплатите им като на министри.
Aнонимен
на 11.09.2024 г.
-1
 
 
Аз имах учител по физическо, хвърляше 1 топка и казваше "играйте нещо там" и цял час пиеха ракия с този по рисуване и понякога със заместник директора. Ако си пие ракията срещу 3000-4000лв ще е изключително щастлив и още по-продуктивен - ще вари повече и по-качествена ракия за часовете
Aнонимен
на 11.09.2024 г.
-1
 
 
Имах една даскалка по история, дано още преподава жената. Ядеше баничка в час над дневника и го правеше леш с трохи. Идваше пияна или поне в тежък махмурлук и ни караше сами да си четем урока и после да й го разкажем в последните 10 минути на часа. Редно е да взима 5000лв , така часовете й ще са още по-сладки , а нощите с по-качествен алкохол
Aнонимен
на 11.09.2024 г.
0
 
 
А на медицинските специалисти кога?
Aнонимен
на 11.09.2024 г.
0
 
 
Заплатите не достигнали 125%, те искат 150%.Глупости
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: