Поискаха учителските заплати да станат със 150% над средните за страната

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (21)
14:22 / 10.09.2024
1133
Да се въведе оценка за дисциплина и да се повишат заплатите на учителите, предлагат от Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа“. Те настояват учителската заплата да стане 150% над средната работна заплата със Закона за предучилищното образование и КТД за системата на "Средното образование“.

Учителската заплата сега е далеч от тези 125% от средната работна заплата за страната. Това е вече затворена врата към млади учители и мъже-учители. И двата индикатора гарантират нисък рейтинг. Минималната заплата през 2025 година ще се увеличи с над 10%.

Обемът учебно време не е и не може да бъде "панацея“ и колкото и да правим кампании за това, ще изискаме по-важното. Тази година също преминахме през "национален дебат“ как да добавим един ден към есенната ваканция или как да учим по време на НВО в 7-и клас. Дори и тук от добрата практика се създава проблем, защото изпитът след седми клас е с най-голям обществен интерес, а учители и директори ще създават организация в учебен ден. Това, дори и да се случи, ще бъде трудно, а някъде невъзможно. Осигуряването на квестори може да провали този изпит, посочват от синдиката.

Те напомнят, че не липсват и предложения за промяна на началото 15 септември, пише Pariteni.bg. СБУ към КНСБ предложи да започнем седмица по-рано, а Съюзът на ръководителите в системата на народната просвета в България анализираше хипотези с начало първи септември. Но нека припомним, че глобалното затопляне ни притиска в контраст с огромен брой класни стаи, които не са климатизирани и осъществяват учебен процес при нечовешки температури. Очевидно, с разместване на дни, без промяна на учебни програми, учебно съдържание и учебници, ще наливаме от пусто в празно. Трябва намалим обема и информацията от учебните програми.

Промяната на учебните програми следва да се направи експертно и ефективно. Трябва да се отхвърли голям обем информация в тях, която обременява ученика и пречи на мотивацията. Това ще се отрази на учебното съдържание и учебниците и ще освободи ресурс за упражнения, за градене на компетентности, а сега се акцентира за усвояване на информация.

Нека не забравяме, че скоро очакваме следващото оценяване на PISA. Това може да е добър повод за промени във философията на преподаване, упражняване и постигане на функционална грамотност. Много европейски образователни системи правят специална подготовка за PISA. В България такава няма.

Учителите в КТ "Подкрепа“ са убедени, че промените в учебни програми, съдържание и учебници, са едни от най-важните за образователната система.

Синдикат "Образование“ предлага, но законотворците не искат да въведат оценка за дисциплина. Ако училищният правилник се спазваше стриктно и без изключение от родители и ученици, то образователните институции щяха да бъдат европейски. Необходими са и инструменти за мотивация на непартниращи родители – както административни, така и финансови. Примерни "модели“ имаме много във Франция, Великобритания, Дания, Естония, Финландия и др.

Според синдиката приоритетното финансиране на образователните институции в България е едно о най-важните условия за едно ново образование у нас. Използването на термина "Финансов приоритет“ от партийните дейци е най-голямата зараза за родната просвета. Средствата за образование са важни за нашите деца, важно е да се стремим към 6% от БВП за следващите пет години. Това ще обезпечи важните политики, които българското общество очаква. Разходите за физическа среда са най-големи, но за съжаление винаги най-спорни.

Виж коментарите (21)

Още по темата (673):
18.09.2024 Одобрени са близо 1,5 млн. лева за подкрепа на водещи научни проекти
18.09.2024 Много лоша новина за над милион пенсионери
13.09.2024 Искаш отпуск или почивка, но работодателят не дава, пускаш болничен – какво следва
13.09.2024 Българи дават милиони левове, за да се пенсионират
11.09.2024 Обявиха средния осигурителен доход за страната, който ще е основа за новоотпуснатите пенсии
10.09.2024 Много добра новина за икономиката на България и парите ни!
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия", в посока Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Министър Карадимов: За да се справим с "мъртвите души" на изборит...
Пожар! Подпали се влака София-Варна
Пеевски: РСМ да се извини на България и българите!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).