Полски яйца ни заливат за Великден

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
10:26 / 13.03.2010
812
Полски яйца може да изместят родните по Великден. Вносът започва да се засилва все повече с наближаването на Възкресение, отчитат от Националната ветеринарномедицинска служба. Полската инвазия започва още през миналата година, когато сме изяли около 13 млн. бройки. В това няма нищо лошо. Щом стоката е качествена, никой не може да я спре, коментира шефът на Съюза на птицевъдите Борис Стоименов. Гръцки и немски яйца са другата сериозна конкуренция на нашенските по празниците. Те се продават направо боядисани в търговските вериги. Това обясни д-р Николина Кънчовска, началник на сектор Ветеринарно-санитарен контрол на търговските обекти, заведения за обществено хранене и пазари в столичното ДВСК. Произходът на яйцата може да се познае от маркировката, обясни тя. Върху черупките обикновено има букви - BG за България, PL за Полша - и цифри, указващи конкретния производител или търговец. Освен това има и цифра, по която може да се познае дали кокошките, снесли яйцата, са отглеждани на поляни, на закрито или в клетки, каза д-р Кънчовска. Маркировката на яйцата от свободни кокошки започват с числото 1. 2 означава, че кокошките са гледани на закрито, а 3 - че са били в клетка, допълва тя. Съветът й е да следим внимателно за датата на производство. Яйцата стават негодни 28 дни след като са снесени. Срокът на годност за сварените и боядисани е 30 дни. След това рискът да попаднем на развалени яйца става доста голям, особено ако са съхранявани на топло, светло и влажно.

За да намалят максимално вероятността да попаднем на негодна стока, ветеринарите започват масирани проверки на магазини, пазари и ресторанти. Проверките ще продължат и по празниците. В работните дни ще има и специални телефони за приемане на сигнали за развалена или нелегална стока. Продажбата на яйца и месо без необходимите разрешителни все повече намалява, макар все още да има хора, които изнасят домашно произведени яйца и агнешко на пазара, коментират специалистите. Яйца, заразени със салмонела, не са откривани от доста време заради засилените проверки на ветеринарните инспектори във фермите. Трябва обаче да се внимава с патешките и гъшите яйца, които обикновено се продават от дребни производители и са много популярни около Великден заради по-здравите черупки, предупреждава д-р Кънчовска. Хората, които гледат по няколко кокошки, гъски или патки, събират дълго време яйцата. И когато ги купите, е възможно срокът им на годност вече да е минал, но няма как да го разберете, допълва експертът.

Трябва да се внимава и когато купуваме яйца от магазина. Следете за срока на годност, не взимайте замърсени, кървави или спукани черупки, предупреждава д-р Николина Кънчовска.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Делян Пеевски: И днес независимостта и свободата на държавата ни ...
Рая Назарян: На днешния ден България поставя последния елемент в ...
Това е униформата, с която Фердинанд обявява независимостта
Историк: Думата "независимост" не трябва да я разглеждаме в ролят...
Рая Назарян присъства на празничната литургия в църквата "Св. 40 ...
Експерт: Подразни ме, че за пореден път някой ни размахва пръст


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).