Поощряват с бонус точки бисерите на матурата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
08:50 / 05.06.2011
1201
Всеки втори зрелостник е сгрешил граматическите въпроси в матурата, но проверяващите са поощрявали с бонус точки дори и за бисерите без правописни грешки в есето за Далчев. Стряскащата тенденция излезе от официалното представяне на резултатите на държавния изпит в просветното министерство вчера. Изводите на експертите показват, че всеки втори с по-висока оценка от четворка на изпита има проблеми с правописа. Статистиката е безпощадна - 43 на сто от дванайсетокласниците са объркали въпросите за правописни норми и в същото време 84 процента имат висока оценки. Точното разпределение на силите е 30 процента с четворки, 32 на сто имат петици, а цели 22% са отличници.

Специалистите признават, че за последните три години се забелязва характерен спад на знанията за правописа средно между 5 и 10 на сто за година. Отчайващи са резултатите и от въпросите за пунктуация. Едва 28 на сто от зрелостниците са зачеркнали верния отговор на задачите за запетайките.

Повишават се оценките на зрелостниците на есето, интерпретативното съчинение, текста за резюме и въпросите с отворен отговор за сметка на грешките с варианти а, б, в и г. Така експертите в просветното министерство си обясняват противоречието между сбърканите правописни норми и високите оценки.

"Повече ученици са се престрашили да пишат свободен текст. Оценките са по-високи, защото там те използват думи и граматически конструкции, в които са сигурни", подчерта шефката на дирекция "Образователни програми" в МОМН Евгения Костадинова. На практика бонус точки за правопис и висока оценка е получил зрелостникът, сътворил култовата мисъл в есето си: "Далчев не трябва да се оплаква така, а да види как да излезе от депресията - с писане и четене явно не става."

Рекорда по двойки на матурата продължава да държи географията, където 15 на сто са слабите оценки. В сравнение с миналата година обаче експертите отчитат двойно по-добро представяне. "Това се дължи на големия отлив на гимназисти, избрали география за втора матура", призна Евгения Костадинова.

Над 8000 души се уплашиха от слабите оценки по география и са се насочили към предметите философия и биология. И тук обаче неподготвените ученици ударили на камък.

По двата предмета рязко се увеличават двойките и намаляват шестиците в сравнение с миналата година, отчетоха от министерството. Така броят на слабите оценки вече се разпределя по-равномерно между три дисциплини - 3572 по география, 1296 по биология и 763 по философия.

Единствената утеха са минималният брой слаби оценки по математика, химия и физика, където слабите оценки не надхвърлят 10 процента. Учениците не избират случайно тези предмети и логично разкриват своя потенциал, смятат експертите в министерството.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (6)

Още по темата (22):
29.07.2011 Просветното министерство: Матурите – на 21 и 23 май
11.07.2011 Започва подаването на документи за трето класиране на седмокласниците
04.07.2011 Започва записване в елитните гимназии след второ класиране
20.06.2011 Сгрешиха дипломите на зрелостници
15.06.2011 Варненските седмокласници подават заявления до 21 юни
09.06.2011 Обявяват резултатите от външното оценяване за седмокласниците във Варна
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).