Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Последната група български антарктици пристигна на остров Ливингстън
Автор: Димитър Щерев 13:29 / 06.02.2024Коментари (0)597
©
Последната група от 32-рата българска антарктическа експедиция пристигна и обсъди хода на проектите в българската база “Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън от Южните Шетлендски острови. В групата са и ръководителят на експедицията професор Христо Пимпирев, българският посланик в Аржентина Стоян Михайлов, началникът на ВВМУ "Н. Й.Вапцаров“  –  флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев.

Групата акостира на острова в лошо време със силен вятър, валеж на дъжд и сняг и бурно вълнение. Антарктиците на базата посрещнаха колегите си на българския антарктически бряг с питка, сол и мед, съобщиха от Морско училище.

Те запознаха новата група с развитието по 11-те научни проекта, по които се работи на базата през това лято в южното полукълбо – 7 на български учени и 4 на учени от чужди държави. Беше обсъдено по-нататъшното логистично обезпечаване на проектите, включително с участието на българския военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий". С него ще бъдат транспортирани за изследвания и представяне в музеи в България образци от риби и други антарктически организми, както и геоложки находки.

Строителите на базата показаха напредъка в изграждането на разширението й с нов модерен лабораторен блок. Те подчертаха огромната роля на българския кораб, който достави материалите, а екипажът се включи в сложната операция по разтоварването през бурните води на Южния залив на остров Ливингстън. Ако времето позволи, целта е през този сезон новоизграденият лабораторен блок да бъде затворен, така че при следващата експедиция да се работи по вътрешните инсталации и научноизследователското оборудване.

Бяха обсъдени и плановете за антарктическото сътрудничество до края на експедицията, в което корабът “Св. св. Кирил и Методий" има важна роля. Преди последната група български антарктици да слезе в българската база корабът транспортира също пристигналите на летището на съседния остров Кинг Джордж със самолет, осигурен безвъзмездно от португалската антарктическа програма, 11 испанци, които слязоха в базата "Хуан Карлос Първи" на остров Ливингстън и 7 испанци, които останаха в базата "Габриел де Кастия“ на остров Дисепшън.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Издирват майка на две деца от София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Мигрантски натиск към България
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (461) 14%
Добре, но можеше и по-добре (448) 14%
Не се справи (633) 19%
Пълна трагедия (1740) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: