Пожарът във Воден може да премине в съседна Турция, потушени са над 250 огнища за ден

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:34 / 18.07.2024
1816
Обстановката с пожарите в страната е тежка, особено в Ямболско. Пожарът в с. Воден на няколко пъти променяше посоката си на развитие, предупредили сме турските колеги, че пламъците могат да навлязат и на тяхна територия. Вятърът, който е на терен, е със скорост повече от 80 км/ч, той не позволява на хеликоптерите да летят. Огънят се разпространява като огнено кълбо, което не е в състояние да бъде спряно. Съжалявам за загубите, които са преживели тези хора. Важното е, че все още няма загинали. Това коментира съветникът на министъра на вътрешните работи и бивш шеф на дирекция "Пожарна безопасност" Николай Николов.

По негови думи в рамките на днешния ден са ликвидирани повече от 250 пожара в страната. "За голяма радост,  докато още са малки, повечето пожари биват потушени. Основното, което се опитват да направят колегите, е да пазят максимално селата. Всички хора да бъдат изведени от къщите, които са застрашени", каза пред Нова нюз още Николов.

"Един от основните въпроси на председателският съвет беше как може държавата да реагира светкавично, за да подкрепи хората, чиито домове са пострадали от пожарите", обясни той.

Според Николов капацитетът на българската пожарна безопасност, е един от най-сериозните на Балканския полуостров. "Сравнително навреме поискахме помощ по механизма за гражданска защита. България се обръща към центъра в Брюксел, че има нужда от хеликоптери, държавите членки отговарят дали имат и след подготовка, преминаване на граници, можем да ги приемем. Хеликоптерите, предоставени на България от Чехия, са вече в страната", добави той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (405):
15.09.2024 Има ли криза с боклука по Черноморието?
15.09.2024 Локализиран е пожарът в Созопол
13.09.2024 Българските пожарникари отбелязват професионалния си празник
07.09.2024 Пожар на АМ "Тракия"! Задимено е!
07.09.2024 Мъж едва не изгоря в изоставени лозя край Сандански
06.09.2024 Пожарът, който избухна вчера над Каменар е потушен 
Още новини от Национални новини:
Предлагат се сериозни промени в ползването на данъчни облекчения ...
10% от най-богатите консумират толкова енергия, колкото 80% от ос...
Елена Йончева стигна до Йемен – помоли българските моряци от кора...
Ще бъде ли освободен шефът на КПКОНПИ?
ВСС заседава: Приема първите кандидатури за нов главен прокурор
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).