Правят регистър на хората с увреждания

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
17:24 / 01.08.2011
359
Национален регистър на хората с увреждания ще бъде създаден до октомври следващата година, съобщи председателят на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски по време на представянето на проект, финансиран по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", чрез който ще бъде изграден регистърът. Той ще представлява система от данни за здравния, трудовия и социално-икономическия статус на хората с увреждания, а самите данни ще идват от различни институции, като Националната експертна лекарска комисия, НОИ и образователното министерство.

Според данните от различни ведомства у нас живеят между 500 000 и 800 000 хора с увреждания. Бъдещият национален регистър ще покаже в кои региони какви хора с увреждания живеят и с какво могат да се занимават, обясни Минчо Коралски.

По думите му в момента едва 10 процента от хората с увреждания в трудоспособна възраст имат работа.

"Надяваме се към 2020 година този процент поне да бъде удвоен. Да не забравяме, че във връзка с демографските проблеми и с проблемите на пазара на труда ние не можем да допуснем един ресурс от около 250 000 човека в трудоспособна възраст да остават извън пазара на труда, защото не сме готови да ги приемем или защото обществото не е готово да се пребори със стигмата, че човек с увреждане означава нетрудоспособен човек", добави Коралски.

Той обясни още, че се предвиждат промени в трудовото законодателство, които ще отнемат част от защитата на хората с увреждания при кандидатстване за работа и ще дадат предимство на професионалните им качества, пред социалните стимули за работодатели, наели човек с увреждане.

Източник: Дарик Радио


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).