Преди Гергьовден: Вижте как по цвета може да прецените дали е прясно агнешкото месо
По традиция на трапезата на Гергьовден у нас се поднася агнешко месо. В един от месарските магазини агнешката плешка се предлага за 22,60 лв. за килограм, а агнешкият бут – за 24,60 лв. Управителят на магазина уверява, че цената няма да се повиши за празника. Причината е, че и в момента цената е достатъчно висока, а няма повишено търсене. Синият печат върху месото гарантира, че то е с произход България. Червен цвят – с произход, различен от българския, в съответствие със Заповед № РД 11-631/25.03.2019 г.).
Много важно за потребителите е и предоставянето на информация на видно място от страна на търговците за страната на произход на месото. На практика обаче има няколко важни детайла, по които можете сами да определите дали месото е прясно:
Колкото е по-светла мазнината на агнешкото месо, толкова то е по-младо (допълнителен индикатор за възрастта на месото се явява цветът му, колкото е по-светъл, толкова агнето е по-младо).
Цветът на месото трябва да бъде максимално равномерен.
Един от главните критерий за добро агнешко месо се явява еластичността на месото. Можете да проверите това като натиснете с пръст месото, то трябва бързо да възвърне формата си.
Ароматът на агнешко месо трябва да бъде приятен и наситен (ако в месото има странични миризми, то вероятно или животно не е правилно хранено, или е било болно).
Доброто агнешко месо има едрозърнеста консистенция;
Костите на агнешкото месо трябва да бъдат бели – това е признак за младо животно, ако са розови, то вероятно са от шиле.
Мазнината на доброто агнешко месо трябва да е минимално количество;
Повърхността на агнешкото месо трябва да е блестяща и леко влажна, не трябва да има кървави следи.
Можете да отличите възрастта на агнето по ребрата. Ако визуално сравните две парчета месо, то костите с по-голямо разстояние между ребрата, принадлежат на по-възрастно животно, пишат от agrozona.bg.
Най-често хората питат дали е възможно да им предлагат замразено месо като прясно, коментира Богомил Николов от асоциация "Активни потребители“. Месо, което е било замразявано, има един характерен блясък, предупреди той.
"Освен това по цвета също можем да съдим – колкото е по-старо месото, толкова е по-тъмно“, каза още Николов.