Преди Великден: Как да познаем качествено ли е агнешкото месо?
Около две седмици остават до Великден, а в търговската мрежа вече се продава традиционното за празника месо - агнешкото. Цените за килограм вариарт около 13-15 лева, показа репортерска проверка на Plovdiv24.bg. Търговците коментират, че с наближаването на празника търсенето не само на агнешко, но и на яйца, салати и свежи зеленчуци ще се увеличи. Още повече, че ако сега се купи месо, то трябва да се замрази и на Великден да се приготвя. Продавачите не очакват повишение на цените, специално за месото.
От своя страна Агенцията по храните предупреждава при покупки за празниците да се пазарува от регламентирани обекти и да се четат етикетите. Потребителите да гледат срока на годност, при покупка на месо да следят има ли т.нар. син печат върху него. Печатът показва, че месото е минало ветеринарен контрол.
А проверките вече започнаха. В резултат на съвместна акция между Агенцията по храните, Икономическа полиция и НАП в 10 областни града, сред които и Пловдив, бяха открити близо 60 тона хранителни стоки с неясен произход или изтекъл срок на годност.