ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предлагат биохраните да станат част от менюто в болници, детски заведения и столове | ||||||
| ||||||
Според него подходящи мерки за повишаване на осведомеността на потребителите за биологичното производство следва да бъдат започнати още от училищата и детските градини. В това отношение е подходящо в схемата на ЕС за "Училищен плод“ и "Училищно мляко“ да се увеличи делът на биологичните продукти, като се даде на първо място преднина на тези, които са произведени в Република България, на второ място на тези произведени от вътреобщностна търговия и на последно място от внос. Подходяща мярка за увеличаване потреблението на биологични продукти е да се увеличи делът им в менютата на децата в детските градини, ясли и кухни, като се наблегне на био продукти от български производители, се посочва в плана. Според него инициативата може да се стартира с пилотен проект, който първоначално (2025 г.) да обхване около 50 бр. детски градини, ясли и кухни, а през периода от 2026 г. до 2030 г. броят им да се увеличи до 200 бр., които приоритетно да ползват местни (български) биопродукти. Инициативата ще стимулира не само местното био производство, но и ще доведе до по-качествено и здравословно хранене на децата. Преди изготвянето на пилотния проект е необходимо проучване за въвеждане на местни (български) биологични продукти в детските градини, детски ясли и детски кухни чрез иницииране на инициатива за осигуряване на допълнителни средства на общините в размер на 30% над отпусканите до момента средства от държавния бюджет за издръжка на детските заведения и кухни. Друга мярка предвижда българските биологични продукти да се включат и в общественото хранене по общинските (държавни) социални заведения и детски кухни в провежданите от тях "зелени“ обществени поръчки за доставки на храни и кетъринг. Аспектите на биологичното производство, неговото регионално измерение и сезонността следва да се разглеждат заедно, като подпомагането свързано с екологосъобразни обществени поръчки и на социално слабите слоеве да е с приоритет към българските сезонни био продукти. Стимулирането за използване на биологични продукти в обществените заведения ще се извърши чрез въвеждане на Директивата за зелени екологосъобразни обществени поръчки посредстом промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП), както и други възможности за увеличаване на разпространението и продажбата на биологични продукти. Това ще позволи на редица обществени организации да закупуват биопродукти вместо конвенционални и ще увеличи обема на закупената био продукция за сектора на общественото хранене. В плана е заложена инициатива на МЗХ към Министерство на финансите за законодателна промяна във връзка с провеждането на "Зелени обществени поръчки“ и критериите за възлагането им. Необходимо е интегриране на биологичните продукти с минималните задължителни критерии по ЗОП за възлагане, с като се цели увеличаване на дела на биопродуктите, които да представляват до 5% от количествата на доставките, пише Pariteni.bg. Като първа стъпка е извършване на проучване на възможността за иницииране на споразумения между МЗХ и Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката, Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, Министерство на труда и социалната политика и общините за включване на български био продукти в храненето на служители на ведомствата, пациенти на болнични заведения и настанени в социални домове и патронажи. Извършване на анализ на потреблението на хранителни продукти по категории в посочените ведомства, анализ на разходите за храна, установяване на необходимостта от увеличаване на бюджетите им са предвидени в плана. В него се посочва, че са нужни допълнителни мерки за борба с измамните практики, свързани с етикетирането са предвидени в националния каталог със санкции. В търговската мрежа се предлагат немалък брой конвенционални храни и продукти, носещи обозначения като "еко", "натурално", "чисто", "органик" и други термини и производни, които подвеждат потребителите, че предлаганите конвенционални продукти са сертифицирани за биологични. Нивото на осведоменост на потребителите не е достатъчно високо и не винаги те могат да разпознаят сертифицираните биологични продукти от конвенционалните. Голяма част от потребителите не познават логото на ЕС за биологично земеделие, не знаят какво означават кодовите номера на Контролиращите лица, произхода на продуктите и т.н. Потребителите не се възползват от възможностите за проследимост на сертифицираните биологични продукти, с което биха си гарантирали спокойствието и доверието, че консумират безопасни и здравословни храни. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Обявяват новия партньор на Ралица Паскалева в "Игри на волята"
08:51 / 25.11.2024
Вдигат цената на водата във Варна от 1 януари 2025 г.
11:27 / 26.11.2024
Скъпите имоти във Варна: Каква е причината?
13:15 / 24.11.2024
Догодина вероятно няма да има български праскови, череши и сливи?
09:36 / 24.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: