Предлагат повишение на акцизните ставки върху газьола и керосина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:52 / 31.10.2011
484
Правителството одобри проекта на закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове и го предлага за одобрение от Народното събрание.

Основните промени са продиктувани от поетите ангажименти за достигане на минималните за Общността размери на акцизната ставка за различните видове енергийни продукти, както и от въвеждане на изискванията на Директива 92/83/ЕИО за хармонизиране на структурата на акцизите върху алкохола и алкохолните напитки и изпълнение на Решение на Комисията от 16 септември 2011 г. относно прилагане на разпоредбите за контрол и движение на Директива 2008/118/ЕО за продукти с код по КН 3811 в съответствие с чл. 20, параграф 2 от Директива 2003/96/ЕО на Съвета.

Във връзка с поети с Договора за присъединяване на Република България към ЕС задължения за поетапно повишаване на акцизните ставки се предлага повишаване на акцизните ставки върху газьола и керосина и въвеждане на положителна акцизна ставка върху природния газ, както следва:
- за газьол и керосин - от 615 лв. на 630 лв. за 1000 литра;
- за природен газ, използван като моторно гориво - 0,85 лв. за 1 гигаджаул;
- за природен газ, използван като гориво за отопление - 0,10 лв. за 1 гигаджаул;
- за природния газ, използван за битови нужди по смисъла на Закона за енергетиката - 0 лв. за гигаджаул.
За достигане на минималните нива на облагане с акциз, заложени в Директива 2003/96/ЕО относно преструктурирането на правната рамка на Общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията се предвижда повишението на акциза за природния газ да влезе в сила от 1 юни 2012 г. По този начин се създава възможност за поетапно повишаване на акциза върху природния газ, използван като моторно гориво и гориво за отопление, до изискуемия от ЕК срок, който е октомври 2013 г.

Със законопроекта се създава възможност за прилагане на намалена акцизна ставка за бира, която се въвежда на територията на страната от независими малки пивоварни, регистрирани на територията на друга държава-членка на ЕС. С предложението се транспонира изцяло разпоредба от Директива 92/83/ЕИО за хармонизиране на структурата на акцизите върху алкохола и алкохолните напитки. По този начин се създава възможност за еднакво прилагане на намалената ставка за бира, произведена от "независима малка пивоварна", без оглед на това дали същата се намира на територията на страната или на територията на Общността.

Законопроектът предвижда включване на енергийните продукти с код по КН 3811 11, 3811 19 00 и 3811 90 00 в обхвата на режим отложено плащане на акциз. Тези кодове се отнасят за добавки за подобряване на вискозитета, антикорозионни добавки и други, предназначени за прибавяне към моторни горива. Извън обхвата на режим отложено плащане на акциз остават добавките към смазочните масла с код по КН 3811 21 00 (добавки към смазочни масла, съдържащи нефтени масла или масла, получени от битумни минерали) и 38 11 29 00 (други добавки към смазочни масла). Този вид смазочни масла не са включени в предмета на действие на енергийната директива, тъй като се използват за цели различни от моторни горива или горива за отопление.
Друго предложение е нова редакция на определенията за "митнически режим с отложено плащане или митническо направление" и "внасяне на акцизни стоки". Целта е да се постигне пълно съответствие с понятията, които въвежда Директива 2008/118/ЕС относно общия режим на облагане с акциз. В сега действащите разпоредби на закона дефиницията за митнически режим, регламентирана и в митническото законодателство с чл. 4, т. 16 на Регламент (ЕИО) 2913/92 г. не включва временно складираните стоки, както и направление свободна зона или свободен склад.

В законопроекта се предвижда и отмяна на чл. 40в от Закона за виното и спиртните напитки, който урежда редът и условията за регистрация на специализираните малки обекти за дестилиране (казани). Отмяната се предлага поради факта, че от 1 юни 2006 г. Националната агенция за приходите вече не администрира акцизите и сега съществуващите разпоредби на този член са неприложими в практиката. Режимът е изцяло уреден в Закона за акцизите и данъчните складове и се администрира от Агенция "Митници".

Направени са и предложения с редакционен и правно-технически характер, които целят единствено прецизиране на законовите разпоредби.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Пеевски: Всички български политици и институции трябва да се обед...
Антикорупционната комисия и прокуратурата проверяват кмета на Общ...
Втора статуя в Големия канал на Хераклея Синтика!
Румен Радев наложи вето на промените в Гражданския процесуален ко...
Колко пари трябва да имаме спестени, ако искаме да си купим имот ...
Имитиращите продукти по щандовете в магазините намаляват, но се у...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).