Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предлагат жилищата на енергийно бедните да се санират абсолютно безплатно
Автор: Десислава Томева 11:10 / 28.06.2024Коментари (0)594
©
илюстративна снимка
Да се обърне внимание на проектите, които могат да допринесат за преодоляване на енергийната бедност в България, сред които са тези за саниране на многофамилните и еднофамилните жилищни сгради. Това посочва в Резолюция по актуализирания проект на Интегриран национален план "Енергетика и климат“ Икономическият и социален съвет на Република България. Съветът разработи документа спешно и по собствена инициатива, след като прие такова решение на пленарното си заседание преди седмица в отговор на актуалните събития в сектора, съобщават от ИСС.

Конкретно насочване на европейско финансиране към такива жилища и дори 100% държавно участие в положение на енергийна бедност, е възможно да се планира при идентифицирането на броя, обхвата и местоположението на съответните домакинства. В резолюцията си ИСС посочва още, че паралелно с това може да се приложи и нова форма на подпомагане. Предоставянето на субсидии при постигнат резултат до по-висок енергиен клас ще стимулира и личната инициатива на домакинствата.

Интегрираният национален план "Енергетика и климат“ (ИНПЕК) отразява европейските политики за енергиен преход и заедно с REPowerEU, Националния план за възстановяване и устойчивост и Териториалните планове за справедлив преход, задава рамката за насочване на финансов ресурс към целеви действия, отбелязва съветът. Обръща се и внимание, че обвързването на подобен широк кръг мерки изправя икономиката на страната пред редица предизвикателства. Приемането на актуализираната версия на Интегрирания план "Енергетика – Климат“ след постигане на обществено съгласие по реформите в Националния план за възстановяване и устойчивост беше препоръчано от Икономическия и социален съвет още през 2023 г. Целта е да се осигури прогнозиране в развитието на енергийния сектор у нас в следващите 10 години при максимално използване на местни ресурси и прилагане на инструменти срещу високата волантилност на пазарите, както и създаване на благоприятна среда за инвестиции в сектора. ИСС за пореден път поставя на фокус разработването на нормативните документи, касаещи енергийния преход и участието на организираното гражданско общество в тях. В приетата през тази седмица резюлюция ИСС препоръчва задълбочаване на партньорството и сътрудничеството между държавната администрация и частния сектор и създаване на работни групи при програмирането, разработването и обсъждането на национална уредба, което ще бъде гаранция за прозрачност, качество и стабилност на нормативните документи.



Още по темата: общо новини по темата: 109
23.05.2024 »
11.04.2024 »
04.04.2024 »
07.03.2024 »
29.02.2024 »
07.02.2024 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Газови доставки
50-ото Народно събрание
Избор на нов български патриарх
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: