Предложение: Учебната година да започва от друга дата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (12)
14:47 / 04.09.2024
16096
Само пет учебни часа дневно, вместо сегашните седем, биха имали учениците, ако годината започва на 1 септември, пресметна директорът на 119-о СОУ в столицата Диян Стаматов, който е и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България. Сега децата тръгват на училище на 15 септември, но това е на исторически принцип и няма как да има достатъчно ваканции, без да променя продължителността на учебната година, настояват и негови колеги.

"Ако се състои сериозен разговор за началото на учебната година и тя елегантно се удължи за сметка на от 1 до 15 септември, това са цели 14 дни, които биха могли да намалят, от една страна, натовареността за толкова много часове в рамките на деня, от друга – ритмично да се разпределят неучебните дни под формата на ваканции или отделни дни за почивка“, коментира за "Телеграф“ Стаматов. 

Според него ситуацията, при която петият ден от учебната седмица е свободен или се използва за занимания за екипни проекти, тоест тя е от четири дни, прекарани вътре в школото, е революционна. Дебатът по подобни промени обаче е необходим, за да има "гъвкавост във ваканциите и гъвкавост в учебното време, което би могло да бъде истинската промяна за автономията на училищата.“ 

По отношение на по-ранното тръгване на училище директорът на 119-о СОУ посочи, че датата 15 септември се е наложила навремето заради ученическите и студентските бригади в селското стопанство. Сега обаче това не е валидно. От друга страна, все повече са наложителни промени, които да предвиждат време за проекти и занимания, които да се отнасят към дисциплината на учениците, тяхното възпитание и комуникация, което всъщност са най-слабите места на днешното поколение.

Тази година Министерството на образованието и науката в своя заповед нарежда изпитите в 7-и клас да бъдат учебни дни. С тази заповед се дава автономия на училищата да преценят как да организират тези дни. Същото се отнася и за дните на избори, в които не всички училища са ангажирани, както и за дните на матурите.

"Според много колеги подобна автономия би била много добър вариант за гъвкавост за провеждане на учебните занятия по по-различен начин. Свикнали сме тези часове да са в класната стая, но те могат да бъдат изнесени навън, в парка, по теми, които са актуални, близки до учениците“, коментира още Диян Стаматов. Според него учебните часове могат да се провеждат и онлайн, каквато практика вече има наложена по време на ковид пандемията.

"Може да са проекти занимания по предварително зададени теми, които да подготвят, изработят и презентират конкретно в този ден. Ние сме свикнали да казваме – ще си подготвиш това в събота и неделя, но всъщност това са дни за почивка“, допълва директорът на 119-о СОУ.

Виж коментарите (12)

Още по темата (24):
16.09.2024 Коцев: Първото, което направих като кмет, бе да осигуря подкрепа за образователната система на Варна
16.09.2024 Коцев към варненските ученици: И на мен ми е първи учебен ден и първа учебна година като кмет
16.09.2024 Колко са първокласниците на Варна тази година?
16.09.2024 Ето какви са цените на цветята във Варна за първия учебен ден
12.09.2024 Вижте колко първолаци ще чуят първия звънец във Варна
09.09.2024 Експертът Габриела Руменова предупреди за фалшиви намаления преди 15
септември
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия", в посока Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Министър Карадимов: За да се справим с "мъртвите души" на изборит...
Пожар! Подпали се влака София-Варна
Пеевски: РСМ да се извини на България и българите!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).