Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предложение: Законът за движение по пътищата да се раздели на две
Автор: Екип Varna24.bg 14:48 / 01.08.2024Коментари (0)1251
© Sofia24.bg
Законът за движение по пътищата да се раздели на две, предлага Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата“. За целта в средата на месеца са качени за обществено обсъждане консултационни документи (бел.р. – да не се бърка със същински проектозакони). Идеята е да се дадат мнения по проектите за нов Закон за движение по пътищата и на Закон за пътнотранспортната система.  

Всъщност, държавната агенция често е обвинявана, че не прави нищо за безопасността по пътищата, въпреки че са ѝ заложени правомощия да осигурява координация между различните институции с цел предприемане на адекватни мерки, пише economic.bg. Агенцията бе създадена в началото на 2019 г. с министерско постановление с идеята да бъде въведен нов модел за управление на пътната безопасност в страната. 

Основните цели на приемането на нови ЗДвП и ЗПС са подобряване на дейността по опазване на живота и здравето на участниците в движението по пътищата, улесняване на придвижването и опазване на имуществото, като се усъвършенства нормативната уредба, регламентираща правилата за движението по пътищата, отговорността на водачите на превозни средства и на компетентността на контролните органи, отговарящи за осигуряване на безопасността на движението по пътищата“, се посочва в документацията.

Към настоящия момент основните закони, които регламентират правомощията на органите на власт в политиката за безопасност на движението по пътищата са Законът за пътищата (ЗП), Законът за движението по пътищата (ЗДвП) и Законът за автомобилните превози (ЗАП).

В консултационния документ от ДАБДП посочват обаче, че честите изменения на законите в политиката за пътна безопасност са индикация за това, че законите не уреждат първично изцяло всички обществени отношения по материята, или обществените отношения са динамични, т. е. нямат траен характер.“

Двата закона

Новият Закон за движение по пътищата се предвижда да регламентира и урежда единствено и само правилата за движението по пътища, отворени за обществено ползване, компетентните органи осъществяващи контрол за спазването на тези правила и съответно предвидената административнонаказателна отговорност. В документацията е посочено, че за него тече обществена консултация за изготвянето на проект.

Посочва се и примерна структура:

Част първа. Обща част - Общи положения относно правилата за движението по пътищата, задълженията на участниците в движението по пътищата и осъществяването на контрол.

Част втора. Правила за движението по пътищата - Сигнали за регулиране на движениетo, пътни светофари, пътни знаци, пътна маркировка, скорост и дистанция, правила за извършване на маневри, изпреварване, разминаване, преминаване през кръстовище, железопътен прелез, спиране, престой и паркиране и др. правила, свързани с движението по пътищата.

Част трета. Органи за контрол на движението по пътищата - Органи и техните права и задължения, свързани с безопасността на движението по пътищата.

Част четвърта. Принудителни административни мерки

Част пета. Административнонаказателни разпоредби

Допълнителни разпоредби

Преходни и заключителни разпоредби

Разпоредбите, регламентиращи обществените отношения, свързани с подготовката, обучението и провеждането на изпити за кандидат водачите, изискванията към обучителните центрове, изискванията към пътните превозни средства, тяхната регистрация и техническа изправност, компетентните органи за осъществяването на контрола, ще намерят систематичното си място в Закона за пътнотранспортната система.

Примерна структура:

Част първа. Обща част - Общи положения, касаещи безопасната пътнотранспортна система

Част втора. Пътища, отворени за обществено ползване - Органи и техните права и задължения, свързани с безопасността на пътищата, отворени за обществено ползване

Част трета. Пътни превозни средства - Категории пътни превозни средства, одобряване на пътните превозни средства, регистрация на пътните превозни средства, сделки с пътни превозни средства, периодични прегледи за техническа изправност на пътните превозни средства, осъществяването на сервизната дейност, изискванията към техническите служби, които извършват или контролират извършването на изпитанията за установяване на съответствие, изискванията към пунктовете за извършване на периодичен преглед на техническата изправност.

Част четвърта. Водачи на моторни превозни средства. Обучение и изпити на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторни превозни средства - Изисквания към водачите на моторни превозни средства, контролни точки за отчет на извършените нарушения, изисквания за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност и за провеждане на изпити за придобиване на правоспособност за управление на моторни превозни средства и повишаване квалификацията на водача, изискванията към обучителните центрове.

Част пета. Органи за контрол - Органи и техните права и задължения, свързани с безопасността на пътнотранспортната система.

Част шеста. Принудителни административни мерки

Част седма. Административнонаказателни разпоредби

Допълнителни разпоредби

Преходни и заключителни разпоредби

Становищата

Общо становище по консултационните документи са внесли "Камара на автомобилните превозвачи в България“ и "Европейски транспортен клъстер“. Според превозвачите е необходима сериозна реформа и регулиране на правилата за движение с цел намаляване на пътния травматизъм. Следва да се обедини разпръснатата правна уредба и същата да бъде преструктурирана. На мнение са, че "трябва да е преустанови порочната тенденция да се правят единствено политически промени в тази сфера, отговарящи на най-различни популистки интереси, но не и на обществения такъв.“

Предложението за структура на два закона, разделящи на две сега действащия ЗДвП, не може да постигне и да зададе началото на реформата, без да се направи цялостен анализ на обществените отношения, свързани с правилата за движение по пътищата и да се изготви проект за цялостното преустройство на законодателството в тази сфера. В противен случай отново ще се правят промени "на парче“.

Транспортният бранш настоява за ясни разграничения на правомощията на различните органи, така че да не се допуска множество органи от различни ведомства да имат едни и същи правомощия. Според превозвачите е необходимо да се подобри правната регламентация, свързана с пътната маркировка и пътните знаци, тъй като ежедневно сме изправени пред примери, че собственикът на пътя не го стопанисва.“

Сдружение "Граждани за пътен контрол“ пише, че държавната агенция е "последната инстанция, която може да предлага нещо.“ Подобни предложения би трябвало да идват от МВР, АПИ или общините.

Адвокат Елица Буенова, която е председател на Сдружение "Искаме справедливост и сигурност на пътя“ посочва, че в ЗДвП и в правилника към него, трябва да намерят място всички правила, които касаят водачите.

Не може да трябва да искаме от тях да четат всички Наредби и наредбички, в които има още куп други неща.“

Според нея всички разпоредби трябва да са ясни, точни и конкретни, за да се разбират от гражданите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Бюджет 2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: