Предприеха спешни мерки срещу разпространението на болестта

Автор: Петър Дучев
Коментари (0)
21:50 / 12.04.2024
1112
Предприемаме спешни мерки за спиране на разпространението на Инфлуенца А (Грип) по птиците у нас. Не подценяваме проблема и трябва да направим всичко възможно в помощ на сектора. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на среща с представителите на браншови организации, която се проведе по негова инициатива, в сградата на институцията. Той подчерта, че въпреки обезщетенията за засегнатите обекти след констатиране на заболяването, загубата на пазари след такива случаи остава сериозен проблем за бранша.

Изпълнителният директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински представи конкретните мерки, които се въвеждат от страна на Агенцията за спиране на разпространението на заболяването. Сред мерките за биосигурност, които трябва да се предприемат в стопанството са: след установяването на огнище задължително в обекта не трябва да се отглеждат животни 21 дни, с цел щателно почистване и дезинфекция. Стопаните следва да представят заверени маршрутни планове за движение на птици до други животновъдни обекти или кланици. Ще се извършват съвместни проверки с други институции за спазване на предоставените графици за придвижване на птиците, както и ще се извършва засилен контрол на входа на месодобивните предприятия чрез обстоен клиничен преглед и проверка на всички изискуеми документи, включително и проби за инфлуенца.

На срещата бе направен преглед на усложнената епизоотичната обстановка по отношение на заболяването. Само за последната седмица са констатирани 2 регистрирани обекта и 1 нерегистриран (тип заден двор).

Само днес бяха регистрира ни 2 случая във Войводово и Доборско.

Виж коментарите (0)

Още по темата (841):
07.09.2024 Областните председатели на БСП с официална позиция
26.08.2024 Борислав Цеков открито срещу Кирил Петков: Важно му е заради "кеш в торби", пачки, пудели, контрабанда
25.08.2024 Вече е ясен външният министър в кабинета на Главчев
22.08.2024 Ключов ден за разрешаване на политическата криза у нас: Ще свика ли Радев консултации с парламентарните групи?
13.08.2024 Илия Кузманов: Има министри които се изживяват като царе и заповедите към нас са като към поданици
12.08.2024 Българският туристически бизнес към Горица Грънчарова - Кожарева: Не правете необосновани смени на министри!
Още новини от Национални новини:
Вижте задръстването край Кресна! По-добре изберете друг маршрут!
Тази атракция по нашето Черноморие си струва да се види!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Чужденци направиха документален филм за АМ "Тракия", заглавието: ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).