Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предприемач: Американо-българската бизнес асоциация е работеща и ефективна платформа
Автор: Екип Varna24.bg 12:49 / 10.10.2023Коментари (0)691
©
Американо-българска бизнес асоциация е работеща и ефективна платформа за правене на бизнес в САЩ и България. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус" предприемачът Севдалин Спасов, президент на Американо-българска бизнес асоциация (АББА).

"Ние сме организация създадена от бизнеса за бизнеса, като основна цел е да помагаме на малките и средни предприятия от двете страни на океана да навлизат на ответния пазар и да се развиват устойчиво. Това ни е топ фокусът. Втората ни цел е да привличаме и подпомагаме представители на българската диаспора в САЩ, които да се връщат и инвестират в България. И третата основна цел е работим активно за подобряване на бизнес климата и върховенството на закона, което е изключително важно за привличането на инвеститорите", допълни той.

"Повече от 27 години се занимавам с всякакъв вид дрехи, обувки, текстилно рециклиране, основно дрехи втора употреба. Понастоящем имаме в Европа 50 магазина, продаваме и онлайн в Румъния отскоро. Това е основният бизнес. Преди 12 години решихме да стартираме и в Америка дрехи втора употреба и да ги рециклираме. В началото беше трудно като всяко начало. Едва не фалирахме 2015 година. Сблъскахме се с неимоверни трудности най-вече по линия на учредяване на клонове в съответните щати. Научихме, че трябва много да се внимава когато искаш да се занимаваш с бизнес в Америка – в кой щат ще си регистрираш фирмата, в кой щат ще си плащаш основно данъците. За щастие успяхме да пробием с няколко договора с големи американски корпорации. Понастоящем в САЩ разполагаме с 13 склада в 12 щата и работим с почти всички големи американски корпорации", разказа за своят бизнес път Севдалин Спасов, като обясни, че "точно заради различните проблеми и трудни ситуации се събрахме хора съмишленици, основателите на нашата асоциация. Ние сме хора от бизнеса и работим за бизнеса от двете страни на океана, които сме пряко ангажирани с проблемите на бизнеса. На близо 50 години съм и реших, както и моите колеги, да започнем и да даваме, не само да вземаме от бизнеса и живота. Това ни накара да създадем Американо-българска бизнес асоциация."

България няма добра политика по отношение на навлизане на българския бизнес в САЩ, както и обратното, смята още предприемачът Севдалин Спасов. "Ние имаме положително търговско салдо със САЩ. Според последния междинен доклад за трансгранична икономика за 2023 година1 американски компании са отворили в България 10 600 работни места, а български фирми в САЩ – 306 работни места, което е смешна цифра само 300 човека да работят само за български компании в най-големия пазар. Тук е въпросът за държавната политика от една страна, и от страна на бизнеса и организации като нашата, трябва да се стремим да подобрим тези цифри, защото има огромно поле за развитие в търговията между България и Америка."

Българските фирми могат да работят в почти всички сфери, смята още Севдалин Спасов, като понастоящем най-добре развиващия се двустранен бизнес е в IT сектора. "Има възможност за работа в почти всички сектори, стига българските фирми да съумяват да се адаптират, за което сме създадени ние в крайна сметка, и да се знаят някои основни правила."

Различното в Америка от България е, че брокерите са необходимото зло за наместване на малкия и среден бизнес в огромния американски пазар: "Там те наистина помагат, знаят твоята стока къде може да се продаде. Така че в Америка трябва да се намери подходящия брокер, който да ти помогне за навлизане в пазара – ние можем да помогнем за това като асоциация, както и за разкриването на банкова сметка, застраховането на бизнеса и други необходими действия и неща за започването и развитието на бизнес в Америка. Кредитният рейтинг е другото нещо, което ние го нямаме в България. Той е много важен при теглене на кредит, наемане на имот. Затова има няколко важни стъпки, които трябва да се направят за изграждане на кредитен рейтинг", разказа още предприемачът.

"Предстои ни през пролетта официално откриване на асоциацията, представяне пред бизнеса, пред обществеността и медиите във Вашингтон. Няколко нетуорк евента смятаме да организираме между нашите членове и бизнеса като цяло. Работим активно за набиране и членска маса. Възнамеряваме да организираме един проект за социално предприемачество за млади българи", сподели още президентът на Американо-българска бизнес асоциация Севдалин Спасов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: