Предприемач: Понякога, колкото и висока заплата да дадеш - няма хора

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:33 / 20.12.2023
756
Защо бизнесът се оплаква от липса на квалифицирани хора? Само ниските заплати ли са причината за недостига на кадри? Темата в студиото на "Здравей, България" по NOVA коментираха зам.-председателят на БСК Мария Минчева, финансистът Владимир Сиркаров и изпълнителният директор на "Българска предприемаческа асоциация" - "БЕСКО" (BESCO) Добромир Иванов.

"Има случаи, в които компании не могат да назначат служители, независимо от това колко високо е заплащането. Просто няма хора. Понякога – колкото и висока заплата да дадеш – няма хора", категоричен е Иванов.

"Един от факторите за липсата на квалифицирани кадри е случващото се в образователната система. Втори фактор е застаряващото население в цяла Европа. влияние оказва и миграцията", обясни Мария Минчева. По думите ѝ за последната година основен проблем за бизнеса е липсата на хора – дори и при предлагане на високи заплати.

"Липсата на квалифицираната работна ръка е факт. Това е свързано с дефицитите в образователната система. Но имаме и някои чисто културни характеристики, касаещи трудовата ни етика. Освен това сме и развиваща се икономика, тоест тепърва натрупваме капиталова база, технологии и ноу хау как се прави бизнес. Тоест производителността на труда е един от важните компоненти, който трябва да бъде интегриран в разговора за заплати", подчерта Сиркаров.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Тежка катастрофа с мигранти след гонка
Трифонов: Срамно е политици да си правят PR от трагедията с бълга...
Главчев поиска изготвяне на екшън план в аванс за справяне с бедс...
Камелия Нейкова: Имаме пълната подкрепа на Министерския съвет за ...
Камелия Нейкова: Имаме пълната подкрепа на Министерския съвет за ...
Осъденият на доживотен затвор Георги Вълев от "Килърите" с белезн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).