Председателят на БАЕМ Владислав Стоицов за новите мита за електромобили: Притеснително решение!

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (1)
17:55 / 13.06.2024
1301
Решението на ЕК за въвеждане на допълнителни мита за произвежданите в Китай електромобили е притеснително решение, което ще повлияе върху конкуренцията и на развитието на тази сфера. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ председателят на Българска Асоциация за електромобилност (БАЕМ) Владислав Стоицов.

"Надяваме да има по-голямо разискване в Европейската комисия по този въпрос, защото вече такава практика беше наложена преди много години за електрическите велосипеди, а сега се прави и за електромобилите. Притесняваме се, че това ще доведе и до все повече продукти, които да бъдат ограничени с по-високо мито.“  

По думите му представителите на европейските държави в Европейската комисия по никакъв начин не са се допитали до бранша или дори до ползвателите, което според него е силно притеснително, защото тези хора са избрани за да защитават правата и интересите на своите избиратели.

В Европа има много малко фабрики за произвеждане на електромобили или части за тях, това производство в момента е съсредоточено в Китай, каза още той и обясни, че би било добре да се увеличи броят на тези фабрики, но за момента е прекалено рано за увеличаване на митата. "Със сигурност бихме поискали по-широк диалог с институциите, които взимат тези решения. Със сигурност те са направени с добри помисли, за да бъде пазарът по-конкурентен, но за съжаление все още е рано за такова решение,“ категоричен е той и допълни, че решението на Европейската комисия е взето много бързо, без да се даде възможност за по-широк диалог с различни институции и неправителствени организации, които заедно в диалог да стигнат до правилното решение.

Според Владислав Стоицов неспазването на правилата и липсата на контрол от страна на държавните институции способства за все по-ширещата се война по пътищата. "На първо място, всеки един от нас трябва да е отговорен и независимо как се предвижва – с велосипед, тротинетка, пеша или автомобил, трябва да спазва Закона за движение по пътищата,“ каза той, като това заедно с увеличен контрол на институциите ще доведе и до по-добрите резултати и повече спасени животи.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Горан Благоев: Св. Синод най-накрая да излезе със становище за во...
Калин Стоянов за номинацията за МВР министър: Нямам партийни прис...
Мечка стресна туристи
Ад в жегата на "Кулата"! Шофьори сигнализират за километрично зад...
Фармацевтите започват протестни действия
Д-р Галя Кондева: Няма да има забавяне на изграждането на бъдещат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).