Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Председателят на Младежи БСП: Корнелия Нинова няма да се върне на бял кон, в момента нарушава собствените си правила
© Фокус
Интервю с Габриел Вълков - председател на Младежкото обединение на БСП пред "Фокус"

Г-н Вълков, как ще коментирате резултатите на БСП на тези избори, в частност в Пловдив и в София най-вече, като двата големи града? И като цяло, вие първи от Младежкото БСП поискахте оставката на Корнелия Нинова.


Резултатите на БСП на тези избори са абсолютно катастрофа. Това да седиш в опозиция и да загубиш 75 хиляди гласа говори много за това как си се представил в Народното събрание, понеже гласоподавателите, хората, българските граждани дават оценката на партиите. Не я давам нито аз, не я дава Корнелия Нинова, не я дава който и да било, оценката се дава от избирателите. Избирателите прецениха, че 75 хиляди човека по-малко, един огромен град в случая като мащаб, няма да гласува за БСП. И това е показателно за ръководството на партията и за народните представители, които досега са били в Народното събрание, каква работа са свършили през тази една година. В същия момент виждаме и други партии, които са били във властта, те същото спадат надолу, но сега това е нормално – когато участваш в управление доста често след това ти падат гласовете, защото хората не са доволни. Но да седиш в позиция, и резултатите да падат, това за нас е скандално и недопустимо. И някой трябва да поеме отговорност – кой друг, освен председателят?

Добре, и все пак Корнелия Нинова си хвърли оставката като лидер на БСП, пое политическа отговорност. Това какво ви говори на вас?

Тя за трети път си хвърля оставката. Надявам се този път да бъде искрена, защото последните два пъти беше прах в очите и на социалистите, и на българските граждани. За нея оставката не е действие, за нея е по-скоро декларативна така, в смисъл подава оставка и дотам приключва всичко. Не, това значи процес, това значи оттегляне, и това значи дойде нов, за момента временно изпълняващ председател, а след това вече и постоянен, който бъде избран по процедура вътрешнопартийна. Иначе, доколкото до сегашната оставка – след два дена, в събота, има заседание на Националния съвет на БСП. На това заседание, в събота, ще се свика конгрес, и този конгрес вече ще отвори процедурата за вътрешнопартиен избор. Ще трябва да се назначи един временен председател от Националния съвет, който временно да изпълнява функциите до провеждането на пълния отчетно-изборен цикъл, което е нашата партийна процедура. И накрая тя завършва с избор вече на официален председател. Т.е. просто сега трябва да вземе някой длъжността и временно, защото такава е процедурата по Устава на партията.

Вие го зачекнахте леко, но възможно ли е г-жа Нинова след тази оставка да се върне на бял кон отново?

Не, няма как да се върне, защото няма накъде да се върне. Смисълът е такъв, партията е със 7%. Това да се върне, означава да покачи резултата. Тя официално не може да го покачи, виждаме по резултатите – вече шести избори поред БСП се срива като електорална подкрепа, защото аз говоря за последната една година, но това е процес, който върви вече 7 години. Т.е. от 28% в момента сме на 7%, 950 хиляди гласи имахме, в момента имаме 150 хиляди гласи, което означава, че 800 хиляди човека не гласуват за нас вече.

Да, според Христо Проданов 800 хиляди гласа за БСП ги няма откакто Нинова е начело.

Точно така, Христо Проданов е прав. Откакто Нинова е начело, 800 хиляди гласа се изпариха. И точно заради това тя трябва да поеме политическата отговорност, защото това е нормално. Виждаме, че така случва и по света след проведените европейски избори доста европейски лидери поеха отговорността. Дори френският президент поема отговорност, а Корнелия Нинова не може да поема отговорност. Това за нас е абсолютно недопустимо и трябват решителни действия, за да може БСП да тръгне в правилната посока.

Според вас са необходими големи реформи и промени в БСП. Какви точно да ни очертаете?

На първо място, както казах, оставката вече е факт, тези 8 години от историята на партията са затворени. Сега нашата партия е на 130 години и сега идва ново ръководство наред, което да поеме партията и разбира се да я развива. Най-важното за нас е следващото ръководство да бъде много по-диалогично и следващият председател да бъде диалогичен, да обедини хората в партията, вътре, социалистите, да обедини застаналите леви и избиратели, които вече не гласуват за БСП, и да покажат, че БСП може да бъде алтернатива и истинска лава партия, и да седи достойно на първо или второ място, както винаги е било през последните 35 години вече ще станат.

Освен нов председател, искате ли и нови органи?

Процедурата с нови органи започва веднага след избора на временен председател. Както не знам да ли знаете, от 1 юли реално вече имаме стартирал пълен цикъл отчетни избор, който избира районни председатели, общински председатели нови, градски, областни, нови органи на партията и нов председател. Той започва от първи юли, което е след две седмици, т.е. това вече го има гласувано от по-рано. Въпросът е, че по принцип този цикъл трябваше да се води от Корнелия Нинова като председател, но тя вече е в оставка, т.е. просто трябва да се води от временен председател. Това е единствената разлика в случая.

"Величие“ победи БСП и ДПС в Пловдив. Това на какви мисли ви навежда?

То това като гледам е тенденция в големите градове, "Величие“ изкарва доста сериозна подкрепа бих казал. Това е проблем за нас, защото това означава, че просто избирателите в големите градове не припознават БСП. В по-малките все още имаме подкрепа. Но знаете ли, в големите градове избирателят, понеже аз и политолог по образование, в големите градове избирателят не познава политиците – примерно аз живея в София, аз няма как да ги познавам, защото в София живеят 2 милиона човека. Ние не се познаваме един друг в големия град. Т.е. ние гледаме през медиите какво става. Докато в малките градове хората се познават лично. И заради това там има смислени кадърни хора, които са членове на БСП, които разпространяват лявата идея в тези малки населени места, хората ги познават, и хората благодарение на тя гласуват за БСП. В големите градове те могат да гледат само Корнелия Нинова по телевизора и зам.-председатели горе-долу и ръководство на партията, и на база на това си правят изводите. Точно заради това в големите градове резултатът е по-слаб, защото изводите на хората, че просто ръководството на партията трябва да бъде сменено.

Добре. Един ваш цитат от друго интервю, което сте давали: "Половината от нейното ръководство ми звънна от излизането на нашата позиция от вчера до днес, за да ми каже, че може би е време тя да си ходи и да ни поздравят за действията“. Става въпрос за Корнелия Нинова. Защо чак сега, когато вие, от младежкото БСП, давате гласност на всичко, което се случва, защо чак сега се случва това? Защо досега никой не беше дал някакви сигнали, че вътрешно хората не са съгласни с действията на Корнелия Нинова?

Защото според мен Корнелия Нинова доста сериозно държи ръководството около себе си като нейни поддръжници. И те някак си не виждаха светлина в тунела според мен. А в момента Младежкото БСП даде един лъч надежда, лъч светлина. И точно за това ние, като млади хора, даваме надеждата и на ръководството, и на партията, че промяната е възможна и промяната ще се случи на 15-и. Това беше и нашият сигнал, който дадохме, защото ние взехме решение на нашия Национален съвет, т.е. хиляди младежи с пълно мнозинство застанаха зад тази идея пред Националния съвет, и видяха, че в БСП може да има бъдеще. Затова ни се обадиха, поздравиха ни за смелостта на първо място, че сме се изправили срещу предателя на партията, защото това не всеки си позволява да го направи, а младите хора са явно по-смели, може и да сме безразсъдни, не знам, времето ще покаже, но винаги революциите малко или много са ставали от младите хора, няма как да станат от един възрастен човек, по различни причини: младите хора винаги са по-революционно настроени, готови за промяна, по-прогресивно мислещи. И ние го показваме в момента в БСП.

Получавате ли чуваемост младите хора в БСП?

Получаваме чуваемост. Като гледам, както казах и вие ме цитирахте, половината ръководство ми звънна, то вече горе-долу цялото ми се обади. Всичките, и не само ръководството на партията, и хора от страната, редови социалисти ни звънят да ни поздравят, изпращат ни съобщения, имейли, поздравяват ни за смелостта и затова, че й е време за промяна на БСП, усещам така доста широка обществена подкрепа около нашата кауза. А доколкото до самото ръководство, днес Корнелия Нинова се опита, т.е. тя още вчера се опита да отмени този Национален съвет, защото явно оставка означава "оставам“ за нея, явно не иска да се маха като председател на партията, въпреки че сама тя си е подала оставката, и затова е опитала да събере своето ръководство – Изпълнителното бюро на БСП, и да вземе решение да отмени този Национален съвет, но вътре е събрала само два гласа от 20 човека, което още веднъж доказва, че явно всички в ръководството са осъзнали, че времето за промяна е дошло и БСП може да бъде партията, която да управлява държавата, и да бъде като първо политическа сила да управлява, не като "сглобка“ или коалиция с някой друг.

А възможно ли е г-жа Нинова да остане? Аз, доколкото знам, четвърти път май не може.

Не може. По принцип за нея двата мандата изтекоха, ако погледнем от тази гледна точка. Т.е. оставането на Корнелия Нинова би било липса на морал от нейна страна, защото тя развя знамето на това като се кандидатира за председател, че ще промени Устава, ще подмлади партията, депутатите ще имат право само на три мандата или 12 години за парламента, а председателят ще има 8 години мандат – два мандата по 4 години или 8 години ще може да бъде председател на партията. И в момента тя се опитва да наруши собствените си правила, правилата, които тя предложи и тя обясняваше навсякъде по медиите, че председателят на БСП вече няма да бъде вечен. Като няма да бъде вечен, как така се кандидатира за още един мандат? Защото тя не го е заявила официално на 100%, но не го е отхвърля. Както видяхте и на пресконференцията докато течеше я попитаха журналистите: "Вие ще се кандидатирате ли за още един мандат?“ Тя обясни, че не е взела решение, че то не било сигурно. Но Уставът казва: два мандата. Двата мандата изтекоха, т.е. БСП тръгва по нов път.

Чисто хипотетично го слагаме на масата: Корнелия Нинова остава – какво правите от там нататък?

Аз не мисля, че може да остане, както казах тя е страницата вече е затворена. Не мисля, че тази хипотеза изобщо е реалистична. Тя има подадена оставка, след два дена се събира Националният съвет, ще й приеме оставката, ще свика конгрес, ще избере временен председател и продължаваме напред. Т.е Корнелия Нинова вече е в историята.

Благодаря ви много за отделеното време.

Благодаря и аз.



Още по темата: общо новини по темата: 827
28.06.2024 »
26.06.2024 »
25.06.2024 »
23.06.2024 »
22.06.2024 »
20.06.2024 »
предишна страница [ 1/138 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: