Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Представиха прототипа на географска информационна система на българските пристанища
Автор: Екип Varna24.bg 17:15 / 19.12.2013Коментари (0)858
©
Създаването на Географската информационна система (ГИС) на българските пристанища е стъпка към изграждането на работещо електронно управление и модерна цифровата администрация. Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров по време на публичното представяне на прототипа на системата.

Проектът BG 161PO004-5.0.01-0059 "Проектиране и внедряване на географска информационна система (ГИС) за управление на пристанищната инфраструктура" се изпълнява от ДП "Пристанищна инфраструктура" и се финансира по приоритетна ос "Техническа помощ" на Оперативна програма "Транспорт" 2007 - 2013 г. Вече са завършени няколко от важните етапи, формиращи общата визия на бъдещата географска информационна система на българските пристанища: изготвен е анализ на съществуващите информационни системи и бази данни в ДП "Пристанищна инфраструктура"; разработена е архитектурата на системата и вече са обработени почти 70% от съществуващите данни и регистри за пристанищата. Продължава процедурата по изготвянето на нови кадастрални и специализирани карти за териториите. Приключи заснемането на обектите от пристанищната инфраструктура.

В края на ноември 2013 г. завърши разработването на прототип на системата, в който се реализират необходимите базови функционалности:

• въвеждане и редакция на пространствена информация;
• автоматично генериране на справки и анализи;
• възможност на отдалечените работни места в териториалните поделения на ДП "Пристанищна инфраструктура" за достъп до данните, съхранявани в системата;
• Възможност за създаване и поддържане на цифров чертожен архив;
• Поддържане на хронология на инспекциите по съоръженията на пристанищната инфраструктура с цел ефективен контрол на тяхното състояние;

"Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" управлява собствеността на 15 пристанищни терминала, разположени в българската част на река Дунав и 11 - по черноморския бряг. Общата им площ е 6 550 000 кв.м. ", сподели Мирослав Петров по време на представянето на прототипа на системата пред журналисти, специалисти и експерти от държавни институции.

Географските информационни системи са в основата на инфраструктурата за пространствена информация. Споделянето на данни и информация, не само на национално, но и на глобално ниво, е една от тенденциите в областта на комуникационните технологии през последното десетилетие. Своевременният достъп до актуална и точна информация увеличава ефективността в управлението на цели сектори, подпомага мениджмънта във вземането на информирани решения и съдейства за по-голяма прозрачност, публичност и обществен диалог. ГИС технологията подпомага дейността на едни от най-големите и натоварени пристанища в света, в това число тези в Сингапур, Лос Анджелис, Маями, Амстердам, Сан Диего и много други. Географската информационна система на българските пристанища ще бъде изградена в края на 2014 г.

Проектът BG 161PO004-5.0.01-0059 "Проектиране и внедряване на географска информационна система (ГИС) за управление на пристанищната инфраструктура"е на обща стойност 5 878 800 лв. и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007 - 2013 г. Бенефициент е ДП "пристанищна инфраструктура", а изпълнител - консорциум "ГеоПорт" (обединение на "ТехноЛогика" ЕАД, "Интерграф Италия" ООД и "Геотехноинженеринг" ЕООД).









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: