Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Представители на туристическия бранш обсъдиха категоризацията "зелена звезда“
Автор: Екип Varna24.bg 08:36 / 24.08.2013Коментари (0)539
Критериите за оценка и придобиване на категория "Зелена звезда" обсъди на работна среща във Варна заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. На дискусията присъстваха представители на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите в града, както и заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов.

Идеята предвижда при категоризацията си туристическите обекти, които предлагат екологично чиста продукция, да получават оцветена в зелено звезда. "Зелената звезда" ще идентифицира заведенията, в които се използват еко, био или натурални продукти и ще дава допълнителен авторитет за привличане на повече клиенти, обясни зам.-министър Ботев.

Според него така ще се подпомогнат българските производители на плодове и зеленчуци, отглеждани по естествен начин, а туризмът ще се превърне във витрина на тази продукция. Инициативата е част от петте мерки, които предстои да бъдат предприети в областта на туризма по предложение на зам.-министър Ботев. За осъществяването й министерството на икономиката и енергетиката ще си партнира с българската туристическа индустрия и национално сдружение "Произведено в България". Търсят се възможности туризмът да се отвори максимално бързо към натуралните продукти и да започне да ги предлага на чуждите туристи, уточни Бранимир Ботев.

На срещата бяха обсъдени няколко критерии, на които ще трябва да отговаря предлаганата в туристическите обекти продукция. Според заместник-министъра на земеделието и храните Бюрхан Абазов плодовете и зеленчуците трябва да са българско производство, а месните продукти - от свободно отглеждани животни. Той допълни, че може да се използва по-широко понятие "свежи продукти", тъй като изискванията за био продукти са изключително тежки и не са по възможностите на всички български производители.

Предвижда се и въвеждането на райониране, т.е. определяне на периметър за доставка, който да е максимум 150 км. Възможно е и държавата да подкрепи откриването на тържища със земеделска продукция в курортните комплекси.
Срещата, която зам.-министър Бранимир Ботев провежда с представители на туристическия бранш, е девета поред.

Предвижда се дискусия за т.нар. "зелена звезда" да бъде организирана и с представителите на туристическия бранш по Южното Черноморие. Нашата основна цел е МИЕ да остане не само отворено към проблемите, но и да търси тяхното решаване заедно с туристическата индустрия. Туризмът, заедно с енергетиката и селското стопанство, формира най-голям дял от брутния вътрешен продукт на България, допълни Ботев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Кралица Елизабет II почина!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (458) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1721) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: