Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Премиерът Донев: Шенген остава основен приоритет на България
Автор: Алена Соколчева 19:27 / 23.01.2023Коментари (0)935
© ФОКУС
Министър-председателят Гълъб Донев проведе среща с федералния канцлер на Република Австрия Карл Нехамер, а събитието се проведе в сградата на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция “Фокус".

“За мен е удоволствие да ви приветствам след този интезивен ден в работа по оградата на границата. За България остава основен приоритет присъединяването към Шенгенското пространство." Това заяви премиерът Донев на брифинг пред журналисти.

Той продължи, че приемът ни в Шенген ще бъде важен тласък за отношенията между България, Австрия и ЕС. “Наш общ интересен е да работим за укрепване на сигурността на Шенген, а членството ни ще осигури по-силно икономическо сътрудничество", бе категоричен министър-председателят ни.

Донев приветства и съгласуването на плана за действие, който ще допринесе за намаляване на нелегалната миграция в ЕС и ще укрепи сътрудничеството между двете страни.

“България разглежда Република Австрия като традиционен икономически партньор и приема народа като приятелски и близък. Уверен съм, че посещението ще укрепне нашето сътрудничество", заключи премиерът.

“Благодаря за гостоприемството. България и Австрия са близки страни с дълбоко приятелство." Това каза от своя страна австрийският канцлер. Той подчерта, че много предприятия са силно икономически представени в страната ни. “България е много интересна дестинация за австрийските фирми", допълни той.  

Относно отказът на Австрия държавата ни да стане част от Шенгенстчкото пространство, Нехамер заяви, че за това решение играе роля системният проблем с защитата по границата ни. По думите му трябва тези граници да бъдат надеждно защитени. Имаме проблем с нелегалната миграция, като Австрия е получила над 100 хиляди молби за убежище. “Това означава че тези мигранти са минали през други държави. Имаме проблем, който може да бъде решен с общи усилия. Австрия винаги е казвала, че никога няма да остави България и Румъния по пътя за присъединяването им към Шенген. Ние си даваме сметка, че костват много усилия за защита на границата", допълни австрийският канцлер. 

Той сподели, че са разговаряли и с президента Радев и с премиера Донев, че са нужни 2 млрд. евро за техническо оборудване на границата, за да бъде надеждна защита на външната граница на ЕС. 

Австрийският канцлер добави, че най-важното е Европейската комисията да реши този проблем, като са предложени 5 ориентировъчни точки за вземане мерки.

“България изпълнява сериозно задълженията си. По думите на Нехамер Австрия се намира в центъра на ЕС и страната трябва носи най -тежката отговорност за бежанците. “Ще намерим заедно решение. Ние сме партньори затова, за да говорим открито за проблемите си и да намираме решения", завърши канцлерът на Австрия.




Още по темата: общо новини по темата: 540
06.09.2024 »
31.08.2024 »
22.07.2024 »
11.07.2024 »
08.07.2024 »
27.06.2024 »
предишна страница [ 1/90 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: