Премиерът: Политиците не трябва да противопоставят хората едни на други

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:28 / 09.03.2023
471
В този момент, в разгара на предизборната кампания  политиците не трябва да противопоставят хората дени на други, а трябва да търсят съвместни решения. Това каза пред журналисти в Кюстендил министърът-председателят Гълъб Донев, относно напрежението около обсъжданията за преместване на Паметника на Съветската армия от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство в столицата, предаде репортер на "Фокус“. Премиерът посочи в позицията си, историята трябва да бъде предмет, който се изучава, чрез който се помнят миналото, събитията и героите. "Нека политиците оставят тази тема за след изборите и в спокойна обстановка да се вземе най-правилното и най-точното решение“, допълни министър-председателят Донев.

Той посочи, че подготовката за изборите върви съгласно план-графика на Централната избирателна комисия, която е тази, която организира и провежда изборите, а правителството подпомага действията по произвеждането на изборите. "Знаете, че беше приета план-сметка за изборите. Беше допълнена тя с близо 6,5 млн. лева, за да бъде осигурено новото изискване в Изборния кодекс, а именно видеозаснемането на броенето на бюлетините и попълването на протоколите в избирателните секции, след приключването на изборния ден“, каза Гълъб Донев.

Той акцентира върху това, че са започнали масови проверки и кампании от страна на МВР, НАП и други контролни органи, които следят за купения, за кооперативния вот. Целта е да се осигурят едни честни и демократични избори такива, каквито държавата е имала през последните няколко десетки години.

Премиерът посочи, че вече се наблюдава практика в редица търговски вериги да оставят трайни промоции и намаление на цените от 25 – 27 %. Това, според Гълъб Донев означава, че има резерв за намаление на цените на хранителните продукти от първа необходимост, които засягат най-много хората с ниски доходи. Проверките ще продължат. Извършват се проверки и сега. Те са от страна на контролните органи, имащи отношение по отношение на защитата на потребителите, качеството на храните, да се гарантира качеството и здравословната храна от фермата, до магазина и до трапезата. Вече са наложени няколко стотин санкции на различни търговци. Предстоят още срещи с представители на търговските вериги и производителите.

Предстои внасяне на редица нормативни актове, които да регламентират и да регулират целия път на хранителните продукти от производителя до магазина, със съответните електронни етикети. Така ще може да се проследява по веригата кой и какви надценки слага. "Недопустимо е един и същ продукт в българските магазини да струва двойно повече отколкото същия този продукт в същите тези търговски вериги и магазини в западните държави от Европейския съюз“, коментира премиерът.

По отношение на темата за некачественото строителство министър-председателят заяви, че проверките по пътното строителство са започнали много преди изборите. Това не е акция, която да е насочена към определени политически партии или техни поддръжници. Това са проверки, правени назад във времето. Всички материали, събрани от МВР, са предадени на съответните органи.

Венцеслав ИЛЧЕВ

Този браузър не поддържа видео елемента.


Министърът-председателят Гълъб Донев в Кюстендил.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Гонка в Ясеновец завърши с катастрофа, заплахи и потрошена патрул...
140 делегати избират нов патриарх
Теодора Йовчева: Анти-ГЕРБ-ДПС коалиция е обединение на необедини...
Цветанов: Няма доказателства, че Брендо е влязъл в България с час...
Фармацевтите алармират: Малките населени места могат да останат б...
Идеално за плаж, времето утре ще бъде горещо


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).