Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Премиерът призова родните институции да бъдат безмилостни към всяка проява на расизъм
Автор: Екип Varna24.bg 16:08 / 08.04.2013Коментари (1)687
©
Министър-председателят Марин Райков, който днес участва в първото за мандата на служебното правителство заседание на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, се обяви за равнопоставеност на етническите групи, неизползване на езика на омразата и за постигане на реални резултати в процеса на интеграция на ромите в обществото.

"Всички етнически групи, които съставляват нашата нация, трябва да се чувстват у дома си в България и равноправни на останалите български граждани", заяви премиерът. Той изтъкна, че игнорирането на съществуващите проблеми, конфронтацията и нерешаването на кризите на доверие между отделните групи български граждани води до акумулиране на напрежение и отслабване на нацията.

"В период на социална криза един от ключовите проблеми е свързан с общуването между отделните общности. Малцинствените групи в такъв период са най-уязвими. Казвал съм го много пъти, когато един човек бъде доведен до просешка тояга, най-лесно е да бъде убеден, че трябва да я размаха срещу съседа си или срещу този, който е различен", подчерта Марин Райков и призова българските институции да бъдат безмилостни към всяка проява на расизъм.

"Да бъдем обективни - говор на омразата има и към него прибягват определени политици. Но свободата на словото не може по никакъв начин да бъде алиби за говора на омразата", каза министър-председателят.

По думите му, когато човек се определя като патриот, той трябва да работи за единството на нацията, а не да я парцелира на етническа основа. "Иначе не е патриот, а политически спекулант", посочи премиерът, според когото подобно поведение няма бъдеще докато проблемите на етническите групи се разрешават в диалог и консултации между държавата и НПО в орган като НССЕИВ. В тази връзка премиерът Райков определи ромската интеграция като двупосочен процес - от страна на голямото общество на българите по посока на сънародниците ни от ромски произход, както и от страна на представителите на ромската общност към мнозинството. Той посочи, че механизмите за подкрепа на този процес, са в образованието и професионалната реализация, както и в отварянето на институциите за хора от ромски произход.

Министър-председателят разгледа темата за ромската интеграция и в европейския й контекст от последните няколко години. Според него начинът, по който проблемът е третиран от определени среди в някои европейски страни, е показал, че и там механизмите на интеграция не действат на 100 процента ефективно и успешно.

"Държа да припомня на нашите европейски партньори позицията, към която винаги съм се придържал - ние българите не провеждаме политика, която има за цел да разтовари нашето общество от един проблем за сметка на социалната система на която и да било страна. Това няма нищо общо нито с желанието на българското общество, нито с политиката на българското правителство".

Премиерът Райков се спря и на проблема с купуването на гласове и приветства заявената от лидери на ромската общност решимост да се борят срещу "едно от най-уродливите явления на всяка демокрация".

НССЕИВ е координиращ и консултативен орган към Министерския съвет, който подпомага правителството в разработването и провеждането на държавната политика по етническите и интеграционните въпроси. В него членуват представители на 44 неправителствени организации и на всички министерства на равнище заместник-министър. Председател е определен от кабинета вицепремиер.

Днешното заседание трябваше да приеме отчет за работата на Съвета през миналата година, работна програма за 2013 г. и да избере заместник-председател от квотата на членуващите НПО. По предложение на министър-председателя тези въпроси не бяха разглеждани, след като част от членовете на Съвета обявиха в декларация безпокойството си от насажданата от определени кръгове омраза срещу етническите общности и загриженост за ефективността на НССЕИВ и напуснаха заседанието. Премиерът Райков прие предложението им за създаване на работна група, която да изготви варианти за преструктуриране на Съвета така, че той да се превърне в ефикасен орган в областта на етническите и интеграционните въпроси, както и по отношение на изпълнението на Националната стратегия за интеграция на ромите 2012-2020 г. Работната група ще представи предложенията си на следващото заседание на НССЕИВ, насрочено за 22 април.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.04.2013 г.
0
 
 
ътрепи мангал иди в рая
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: