Преподавателка уволнена заради подкрепа на окупацията

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
10:48 / 10.03.2014
1266
Милена Маринчева доскоро бе преподавател в Софийския университет - уволнена е, по думите й, заради участие в протестите срещу властта и подкрепа на студентската окупация в Ректората.

През април Маринчева е била назначена по заместване в отдел "Международни дейности и протокол". През юни започва участие в масовите антиправителствени демонстрации.

"Излизах по площада, след 17.30 часа, след работно време. Почти всеки ден участвах с много приятели, дори с хора от университета. В началото нямаше реакция от университета, аз даже се радвах, че имам възможност да участвам в протестите без това да е проблем за работата ми. За съжаление, с всеки изминал ден, особено в края на август, нещата станаха много тежки за мен. Тогава изтичаше изпитателният ми срок и изведнъж започнах да ставам "неграмотна", "неспособна" да върша работата си", обяснява Маринчева.

Това продължило до първата студентска окупация в сградата на СУ. 

"Тогава аз направих една инициатива - първо да носим храна и вода за децата вътре, и второ - протестът отвън по някакъв начин да ги подкрепи. Направих едно събитие на следващия ден на окупацията - в подкрепа на българските студенти. Доста хора дойдоха, включително и преподаватели", допълва уволнената служителка на Алма Матер.

Позицията на СУ - Маринчева била освободена по законовия ред. В отговора на университета се цитира се правилника на учебното заведение, според който в сградата са забранени политически дейности.

"Не съм правила агитация на територията на СУ", отговаря от своя страна бившата преподавателка. Формалната причина за уволнението й била "завръщане на титуляра" на работното място. Оказва се обаче, че и титулярът е бил отстранен от длъжност.

Източник: btv


Виж коментарите (3)

Още по темата (382):
28.06.2014 Борисов: Кабинетът да каже: "Провалихме се, спасете държавата"
14.06.2014 Оставка в сряда и избори наесен?
14.06.2014 Варна излиза на протест срещу правителството
14.06.2014 Една година протести срещу кабинета "Орешарски"
14.06.2014 Варна ще отбележи 1 г. от началото на масовите протести срещу
правителството
13.06.2014 Утре Варна ще отбележи 1 г. от началото на масовите протести срещу правителството
Още новини от Национални новини:
Голяма фирма сама изтегли опасен продукт от пазара у нас
Днес изпращаме последния летен ден, утре идва астрономическата ес...
След проверки затвориха повече от 30 ресторанта по морето
Как да не се опарим от имотната мафия?
Интензивен трафик в страната в първия от трите почивни дни
Кметът на Минерални бани и синът му остават в ареста


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).