Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Преслав Бобев: Целта на "Градовете на бъдещето на България" е да събере местната власт и представителите на бизнеса на едно място
©
Целта на XCity forum или "Градовете на бъдещето на България" е да събере на едно място представителите на местната власт на над 70 общини с представители на бизнеса – технологични компании, предоставящи различни решения в сферата на "умните градове". Това каза Преслав Бобев – изпълнителен директор на IMG Connect, един от организаторите на конференциите Digital4 и XCity – "Градовете на бъдещето", в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

Събитието ще се проведе на 28 и 29 ноември в Пловдив. Всеки желаещ може да се включи.

Неколкостотин представители на бизнеса ще имат възможност в рамките на два дни да споделят най-новите иновации, а кметовете – своите идеи за развитието на градовете и привличането на инвестиции. "Ние ще ги съберем на едно място, в една зала, за да могат те да се запознаят и да си комуникират. Силно вярвам в това, че кметовете ще намерят подходящи решения и технологии, които да внедрят в техните общини по различни проекти. Има достатъчно финансиране за подобни неща, има изключително много търсене, така че мисля, че това ще е последващият ефект. Вярвам, че ще има такива проекти и ще дадем началото на един такъв диалог", заяви Преслав Бобев.

Българските градове се развиват с различни темпове, отбеляза той. След последните местни избори според него има голяма промяна в мисленето на новите градоначалници. "Виждаме кметове с различно мислене, които ясно осъзнават, че трябва да дигитализират своите общини, трябва да предложат иновативни решения, да инвестират повече в подобни проекти, за да предоставят на своите жители по-приятна градска среда. Те наистина активно участват в този процес, а не очакват, както преди, 10-15 години да се появи инвеститор, да почука на вратата", посочи Бобев.

Сред лекторите на форума са кметът на град Пловдив Костадин Димитров, д-р Илин Димитров – бивш служебен министър на туризма, в момента секретар на президента на Република България по въпросите на туризма, образованието и културата, Андрей Лилов – собственик на технологична компания, представяща дигитални решения в областта на дигиталните билети и достъпа до културни мероприятия. "Те ще говорят за това как общините могат да дигитализират своите туристически и исторически обекти. Ще има и чуждестранни лектори – компании, които ще говорят за градска инфраструктура, за мобилност. Поканихме кметове на няколко общини в една панелна дискусия, с които ще си говорим за хубавите примери. Ще говорим за иновации и за положителни примери, няма да говорим за това, което не е направено", допълни организаторът на конференцията.

Сред темите на форума ще бъдат управлението на трафика и обществения транспорт. "Когато има предсказуемост на градския трафик и обществения транспорт, това би подтикнало повече хора да го използват, да разчитат на него, да оставят колите си. Ще говорим за споделен транспорт. В много български общини вече виждаме този споделен транспорт, който е алтернатива на автомобилите – тротинетки, електрически велосипеди. Въвеждането на изкуствения интелект в мониторинга на градския транспорт в пикови часове, контролът на възлови точки по време на силен трафик, осветителни системи, светофари – това са неща, които могат да облекчат трафика, и рефлектират и върху чистотата на градската среда", обясни Преслав Бобев.

В панела "Архитектура и градоустройство" ще се акцентира върху енергийната ефективност в устойчивата градска архитектура и внедряването на иновации в зеленото строителство, мобилна и достъпна градска среда до транспорт, до природни ресурси, до паркове, до зелени пространства. "Това е водещ мотив при всички архитекти, строители, предприемачи, както и градските власти", заяви Бобев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: