Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
През 2025 година очакваме още два медицински хеликоптера
© БНТ
32 мисии е осъществил досега Центъра за спешна медицинска помощ по въздух. Първата мисия беше на 4 юни. Това каза директорът на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух д-р Георги Деянов. В петък той получи наградата лекар на годината за лекарска чест и доблест "Стефан Черкезов“.

Д-р Георги Деянов обясни, че в началото на 2025 година очакваме следващите два от общо шесте хеликоптера за въздушна спешна помощ.

"Има проблем с производството на компоненти и на части, заради това се забавят хеликоптерите. Вторият хеликоптер трябва да дойде през януари, а третият през февруари. Това е последната информация, която имаме от производителя", обясни директорът на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух д-р Георги Деянов.

Медикът поясни, че вторият хеликоптер трябва да бъде в базата в Сливен. Тепърва ще търсят персонал за въздушната медицинска помощ. От думите му стана ясно, че по всяка вероятност те ще бъдат назначени като на допълнителна работа в центъра.

"Навсякъде не стигат лекарите. Имаме в регионалната база 7 лекари и 6 сестри, това са 4 екипа, които работят само на дневни смени по 12 часа“, поясни д-р Деянов.

Той разказа, че медиците в Центъра, наред с всички медицински качества, които притежават, трябва да бъдат решителни и уверени, да имат дисциплина и комуникативни способности.

"Това са спешни пациенти, които се нуждаят от много бърз транспорт от едно лечебно заведение до друго или от мястото на инцидента до лечебното заведение. Пространството в хеликоптера е много малко и затова екипа вътре няма големи възможности да окаже някаква специфична помощ. Затова той трябва да е много добре подготвен, за да могат по най-бързият начин да бъде транспортиран пациента до лечебното заведение. Може пациентът да изпадне в критично състояние, а в хеликоптера възможностите за реакция са малко, затова може да се наложи на хеликоптера да кацне аварийно и после да се продължи полета. Засега не сме имали такъв случай", каза д-р Деянов в ефира на БНТ. 

В хеликоптера има само един лекар, медицинска сестра и екипажа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2025
Зима 2024/2025 г.
Висша лига на Англия сезон 2024/25
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: