При успех в Брюксел: 2 млрд. евро повече за българските фермери

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:11 / 08.02.2013
677
Два милиарда евро повече за българските фермери ще има през следващите седем години, ако Европейският съвет одобри бюджета на съюза. Преговорите се водиха в Брюксел цяла нощ.

За първи път в историята на Европейския съюз бюджетът се намалява спрямо предишния период. Предвидените пари за компенсации за затварянето на блокове от I до IV на АЕЦ "Козлодуй" остават както досега, за България ще има пари и за борба с младежката безработица.

Ако лидерите одобрят предложението на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, за първи път в историята бюджетът на Европейският съюз ще бъде по-малък от предишния. Въпреки това обаче новините за България са добри, ако бъде одобрено предложението. Сега са предвидени повече пари за общата селскостопанска политика и фондовете за сближаване, които се използват предимно за строеж на инфраструктура.

Остава същият размер на парите за компенсации за затворените блокове на АЕЦ "Козлодуй" - 260 милиона за периода 2014 - 2020 година. В новия бюджет за първи път се посочва конкретна сума за борба с младежката безработица - шест милиарда евро. Те ще се разпределят между страните, където безработни са поне 25 процента от младежите. Това означава, че България ще получава пари по тази линия.

"Увеличението на финансите в някои сектори е за сметка на намаление на парите в други. По-малко са средствата за конкуренция и растеж, за различни видове мисии на Европейския съюз в трети страни, за администрация, за безопасност и гражданство", коментира министър-председателят Бойко Борисов.

Очаква се срещата на лидерите да приключи в късния следобед. Те не бяха излизали от сградата 19 часа, сега са в почивка, а разговорите продължават след 13.00 часа българско време.

Източник: БНТ


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).