Приеха промени за трудовата дейност на моряците

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:09 / 13.07.2011
627
Хора с намалена трудоспособност няма да могат да работят на кораби. Това предвиждат промените в Кодекса на труда, които бяха приети на първо четене в парламента. Предлага се за моряците да не е в сила текст от Кодекса на труда, който гласи, че работодатели с повече от 50 работници и служители са длъжни да дават от 4 до 10 на сто от работните места на хора с намалена трудоспособност. Според вносителите трудовата дейност в сектора на водния транспорт е различна за плавателния и бреговия персонал.

Плавателният персонал работи в тежки условия и извършва специфични дейности, създаващи предпоставки за влошаване на здравословното състояние на лица с хронични заболявания. Затова медицинската годност е задължителна не само за ефикасното изпълнение на техните задължения, но и за безопасността на екипажа на кораба като цяло.

Освен промените, внесени от ГЕРБ, депутатите приеха на първо четене и промени, внесени от Министерския съвет. Те предвиждат от четири години на четири години и половина да се увеличи представителността на организациите на работодателите, работниците и на служителите. Веднъж на четири години Министерският съвет провежда процедура за признаване на организациите на работниците и служителите и на работодателите за представителни на национално равнище. Промените предвиждат организациите, признати за представителни преди влизане в сила на закона, да запазят своята представителност до юни 2012 година.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).